Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji milijarder je izgradio novi objekat u BiH, koja je nova investicija jednog od najbogatijih Bosanaca, ko je poduzeo akviziciju na tržištu marketinga i PR-a, ko je kupio imovinu Unisa Derventa za 27 miliona KM…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom semičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Uspješni Bosanac u Chicagu: Krenuo iz minusa, danas živi američki san

U Chicagu i okolini već godinama živi veliki broj Bosanaca i Hercegovaca. Američki san u ovom gradu ispunio je i 50-godišnji Muris Silić iz Cazina.

– Život me je odveo u daleku Ameriku sasvim slučajno prije 27 godina, daleke 1995. U američku avanturu krenuo sam zajedno sa svojom suprugom Zetom, sa kojom imam sina Amara i kćerku Leylu – kaže Muris Silić koji je već dugi niz godina vlasnik agencije za osiguranje „Atlantic Insurance Agency Inc“. Ovo je njegova priča.

9. Najveći evropski prevoznik uvodi liniju Banja Luka – Berlin

Ryanair, najveći evropski zračni prevoznik, danas je najavio svoj najveći Zimski raspored u Bosni i Hercegovini za sezonu 22/23, s jednom novom linijom do uzbudljive destinacije – Berlina. Riječ je o liniji Banja Luka – Berlin.

8. Via Media preuzima Rent a PR Consulting

Agencija Via Media je sklopila dogovor o akviziciji sa PR agencijom Rent a PR Consulting, čime ova agencija postaje njen sastavni dio.

Kroz ovu akviziciju, Via Media potvrđuje svoje strateško opredjeljenje unapređenja kreativne industrije u BiH i osnaživanja svoje liderske pozicije na tržištu.

7. Pogledajte kako izgleda najveći most u Bosni i Hercegovini

Izgradnja mosta Počitelj napreduje punom parom. Ove sedmice je izbetoniran spojni segment rasponske konstrukcije između stupova S3 i S4, čime su se spojile konzole sa stupova S3 i S4 u jedan raspon dužine 147 metara.

Most Počitelj s dužinom od 1 km i visinom od preko 100 m najveći je most, te uz tunel Prenj i najzahtjevniji objekt na Koridoru 5C.

6. Nova investicija britanskog milijardera u BiH: Otvoren novoizgrađeni objekat

Kompanija Virgin Pulse Bosnia čije je sjedište u Tuzli preselila je u vlastiti novoizgrađeni objekat. Podsjetimo da je riječ o kompaniji koja dio Virgin Pulse grupe, koja je u vlasništvu jednog od najpoznatijih svjetskih poduzetnika, britanskog milijardera Richarda Bransona.

U novoj poslovnoj zgradi nalazi se dodatnih 180 radnih mjesta za inženjere ove kompanije u modernom, mirnom okruženju.

5. Nova investicija jednog od najbogatijih Bosanaca: Enver Moralić gradi hidroelektranu u BiH

Enver Moralić, Bosanac koji živi u Hrvatskoj, multimilioner i vlasnik više kompanija nastavlja da širi svoj biznis. Njemu je u posljednje vrijeme u fokusu Bosna i Hercegovina u kojoj je nakon kupovine imovine bijeljinskog “Novog Žitoprometa” krenuo da investira u električnu energiju.

Ulazi u partnerstvo sa Branom Jankovićem vlasnikom hotela Bosna, na projektu izgradnje male hidrocentrale “Kotor Varoš” u istoimenoj lokalnoj zajednici nedaleko od Banjaluke.

4. Počeli radovi: FBiH dobija nove naftne terminale

Svečani početak radova rekonstrukcije terminala tečnih naftnih tereta Blažuj, privrednog društva “Operator-Terminali Federacije” Sarajevo upriličen je ove sedmice u krugu Podružnice Blažuj, u ulici Vlakovo.

Federacija BiH u skorije vrijeme raspolagat će s novih 42 miliona litara naftnih rezervi.

3. Akvizicija od 27 miliona KM: Maloprodajni gigant kupio imovinu Unisa Derventa

Kompanija “Fructa Trade” kupila je imovinu nekadašnje fabrike cijevi “Unis” za 27 miliona maraka, potvrdio je vlasnik tog trgovačkog lanca Duško Reljić.

Fructa Trade je jedna od vodećih kompanija u BiH u sektorima proizvodnje, veleprodaje i maloprodaje uz svoj lanac supermarketa “Kort”, podsjeća BiznisInfo.

2. Zvanično počela gradnja prvog luksuznog naselja u Sarajevu

U Sarajevu je zvanično započela gradnja stambeno-poslovnog kondominijuma Park Residence. Investitori tvrde da će projekt “potpuno promijeniti vizuelni identitet Sarajeva i započeti novu eru komfora u elitnom životnom prostoru”.

– Nakon završene faze rušenja, uklanjanja postojećih objekata na lokalitetu i pripremnih građevinskih radova te po dobivanju pravosnažne građevinske dozvole, započeli su glavni građevinski radovi na izgradnji ovog jedinstvenog projekta – saopćili su investitori.

1. Raspisan tender od 320 miliona KM: Gradit će se još jedna dionica autoceste

JP Autoceste FBiH objavile su ove sedmice međunarodni tender za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica Medakovo – Poprikuše, poddionica Medakovo – Ozimice (kod Tešnja), dužine 21,3 kilometra.

Rok za dostavljanje ponuda je 9. august 2022. godine. Procijenjena vrijednost nabavke iznosi 160 miliona eura bez PDV-a.