Akvizicija od 27 miliona KM: Maloprodajni gigant kupio imovinu Unisa Derventa

0

Kompanija “Fructa Trade” kupila je imovinu nekadašnje fabrike cijevi “Unis” za 27 miliona maraka, potvrdio je “Glasu Srpske” vlasnik tog trgovačkog lanca Duško Reljić.

Fructa Trade je jedna od vodećih kompanija u BiH u sektorima proizvodnje, veleprodaje i maloprodaje uz svoj lanac supermarketa “Kort”, podsjeća BiznisInfo.

– Licitacija je protekla fer i korektno. O daljim koracima odlučivaćemo u narednom periodu  – rekao je Reljić.”Fructa Trade” je ranije kupovinom potraživanja postao jedan od najvećih povjerilaca u “Unisu” o čemu je ranije pisao “Glas”. Reljić je tada kazao da to preduzeće ne kupuje ništa a da pri tome nema ozbiljne namjere.

Stečajni upravnik “Unisa” Lazo Đurđević rekao je “Glasu” da su se na današnjem usmenom nadmetanju za imovinu “Unisa” pojavila četiri kupca i naglasio da je najpovoljnija ponuda “Fructa Tradea”.

– Oni sada imaju rok od 30 dana da uplate iznos koji su ponudili. Dok ne bude uplaćeno ništa nije gotovo – rekao je Đurđević.

On je podsjetio da je na današnjoj, drugoj licitaciji imovina nekadašnjeg privrednog giganta bila ponuđena za 13,5 miliona KM.

Iako je proteklih dana u Derventi boravio šeik Talib bin Sakr al Kašimi, te je i obišao “Unis” i navodno bio zainteresovan za kupovinu imovine nekadašnje fabrike cijevi, Đurđević je rekao da se šeik danas nije pojavio i nije dao ponudu za kupovinu imovine “Unisa”.

– “Fructa Trade“ je ponudila 27,2 miliona KM, dok je na drugom mjestu ponuda firme “Feromaster” u iznosu 27,15 miliona maraka. To su dva najpovoljnija ponuđača – istakao je Đurđević.

Problemi u “Unisu” trajali su godinama. Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, trebalo je da dugovanja budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao. Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine.