Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je krenuo s velikim investicijama na Igmanu, gdje se gradi jedan od najvećih tržnih centara u BiH, koja kineska kompanija širi poslovanje u BiH…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. KS do kraja godine dobija fabriku za proizvodnju peleta

Delegacija Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i KJP “Sarajevo-šume”, s ciljem istraživanja tržišta boravila je u radnoj posjeti firmi “Kovan M.I.” Gračanica, u okviru koje su posjetili i postrojenje ove firme za proizvodnju peleta u Olovu.

Ministar privrede KS Adnan Delić kazao je da Ministarstvo privrede KS do kraja godine ima u planu osnivanje fabrike za proizvodnju peleta, te je u tu svrhu i organizirana ova posjeta.

9. Njemačka kompanija“ Mubea“ razmatra investiciju u BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je sa predstavnicima njemačke kompanije “Mubea”, jednog od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za auto industriju.

Direktor njemačke kompanije Kristijan Karijus, prenio je da trenutno razmatraju planove za veliku potencijalnu investiciju na prostoru Republike Srpske iz oblasti auto industrije, te da će odluka o tome biti donijeta krajem ove godine.

8. Željeznice FBiH Kinezima predstavile projekte vrijedne preko milijardu eura

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) organizovala je sastanak za stranog investitora Powerchina International u Željeznicama FBiH s ciljem upoznavanja investitora s dostupnim investicijskim projektima.

Predstavnici Željeznica predstavili su šest konkretnih projekta vezanih za izgradnju infrastrukture željeznica i elektrifikaciju dijela pruge (jedan projekat je vrijedan 500 miliona eura, a drugi 700 miliona eura, te drugi takođe milionske vrijednosti) koji su otvoreni za investitore, od kojih je za dva u toku izrada studije izvodljivosti.

7. Gigant iz Tešnja ostvario rekordan rezultat

Najveći privatni naftni distributer u Bosni i Hercegovini, kompanija Hifa-Oil u vrijeme pandemije i značajnih ekonomskih turbulencija ostvarila je najbolje poslovne rezultate od svog osnivanja sa ukupno ostvarenih 545 miliona KM prihoda. Riječ je o rastu od 38,5 posto u odnosu na 2020. godinu.

Prihod cijele Grupacije koja u svom sastavu broji 16 kompanija iznosio je 825 miliona KM, što je ujedno i najbolji rezultat od njenog nastanka.

6. Kako su dvojica mladih ljudi iz BiH napravili kompaniju vrijednu milione dolara

Dva mlada čovjeka porijeklom iz Bosne i Hercegovina, Aleksandar Čabrilo iz Mostara i Dušan Kosić iz Mrkonjić Grada, osnivači jedne od najbrže rastućih tehnoloških kompanija na Balkanu – HTEC Group, ovih dana su uspjeli osigurati investiciju od 140 miliona dolara, jednu od najvećih u Evropi.

Riječ je o partnerstvu sa američkom investitorskom grupom Brighton Park Capital, a pomenuta suma će biti uložena u globalni rast HTEC Group. Pročitajte priču o njima.

5. Kineska fabrika u BiH planira i treću smjenu

Iz pogona jedne od najvećih kineskih kompanija “HealthCare” u Derventi za svega mjesec dana u SAD su plasirani dušeci i jastuci od memorijske pjene vrijednosti osam i po miliona maraka, što je više u odnosu na mjesečni izvoz svih preduzeća zajedno u ovom gradu. U kompaniji već radi 100 radnika.

U planu su nova zapošljavanja i formiranje treće smjene. Za prvi mjesec poslovanja izvoz je bio “težak” oko osam i po miliona. Plan je da izvoz na kraju ove godine premaši 550 miliona maraka. Sva roba trenutno ide u SAD.

4. U Usori niče gigantski tržni centar, među najvećima u BiH

U toku je dogradnja i proširenje postojećeg trgovačko-poslovnog objekta investitora Mepromex Tešanj u opštini Usora za dodatnih 30.000 m2 uz postojećih 40.000 m2. Objekat dobiva i novi naziv – Mega Mall.

Radovi se izvode prema projektnom rješenju koje je izradila firma Arch Concept Sarajevo, a nadzor nad gradnjom vrši firma Bosfund Tuzla. Radove na konstrukciji objekta izvodi grupa Izvođača: Ingart, Neri gradnja, GD Zenit i KM Gradnja.

3. Ide novo povećanje kapitala HET-a, RS će spriječiti ulazak investitora iz FBiH

Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) ponovo idu u povećanje kapitala, nakon što je prošli pokušaj, koji je izazvao mnogo pažnje u javnosti, obustavljen. Nova odluka o povećanju kapitala najavljena je za Skupštinu dioničara koja je zakazana za 26. februar.

Po osnovu ove emisije dionica javnom ponudom preduzeće emituje 280 miliona redovnih dionica klase “A”, nominalne vrijednosti 1 KM po jednoj dionici, ukupne nominalne vrijednosti emisije 280 miliona KM.

2. Fabrika duhana Sarajevo ide u likvidaciju

Nadzorni odbor kompanije Badeco Adria d.d, koja je većinski vlasnik FDS d.o.o., donio je prijedlog odluke o njenoj likvidaciji. Da bi odluka Nadzornog odbora stupila na snagu, nju treba potvrditi Skupština Društva na sjednici koja bi trebala biti održana početkom marta ove godine.

Prilikom donošenja odluke Nadzorni odbor se rukovodio isključivo ekonomskim motivima, jer u posljednje tri godine akumulirani gubitak FDS iznosi 7,5 miliona KM, saopćeno je iz Fabrike duhana Sarajevo.

1. Ozbiljni investitori oživljavaju Igman, uskoro ćemo tamo i žičarom

Ozbiljni investitori imaju ogromne planove za izgradnju na Igmanu. Osim sadržaja na samoj planini, u planu je i izgradnja žičare kojom bi Sarajlije išle do izletišta. Naime, potpisan je ugovor ugovor sa investitorima koji su kupili hotel Igman i planiraju da ulože veliki novac u njegovu obnovu.

Isti investitori nedavno su na mjestu bivšeg hotela Feri sapravili moderni hotel Monti koji već privlači goste. Sada velike planove imaju i sa hotelom Igman, ali planiraju i druge sadržaje, uključujući izgradnju žičare.