Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko je kupio hotel Igman, koliko od 1. januara iznosi najniža plata u Federaciji BiH, ko je investirao 20 miliona eura u Čapljini, koliko novca je potrebno za završetak izgradnje tunela Hranjen…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Ruski avioprijevoznik započinje letove ka Sarajevu

Ruski avioprijevoznik Nordwind Airlines će ove zimske sezone ući na tržište Bosne i Hercegovine i to uvođenjem letova iz Sankt Peterburga za Sarajevo.

Nordwind će od 3. marta uvesti dva leta sedmično od drugog po veličini ruskog grada do Sarajeva, a letovi će se odvijati svake srijede i nedjelje mlaznim avionom Boeing 737-800 sa 189 sjedišta.

9. Fabrika cementa Lukavac promijenila ime i oblik poslovanja

Od 1. januara 2022. godine Fabrika cementa Lukavac d.d. je zvanično promijenila svoje ime i oblik društva u Lukavac Cement d.o.o., dok je Lukavac Beton u drugoj polovini 2021. postao samostalno poslovno društvo koje sada posluje pod nazivom Lukavac Beton d.o.o.

Navedene promjene su realizirane s ciljem transparentne identifikacije brendova sa firmom.

8. Banka u BiH mora isplatiti 256 miliona KM rudarima kriptovaluta

Banjalučka “UniCredit Banka” dužna je da preduzeću “Bitminer Factory” iz Gradiške isplati 256 miliona maraka odštete zbog propusta koji je doveo do propasti projekta za proizvodnju kriptovaluta u Gradišci.

To je epilog najvećeg kriptovalutnog spora u Evropi, koji je vođen pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci, a koji je trajao nešto manje od dvije i po godine. Na ovu presudu obe strane imaju pravo žalbe.

7. Slovenci u januaru dolaze u BiH, traže veliki broj radnika

Poznato je da Slovenija vapi za bh. radnicima, a jedna od kompanija koje omogućavaju našim radnicima zaposlenje u toj zemlji je Adecco International Mobility.

Tim ove posredničke kompanije u januaru dolazi u Bosnu i Hercegovinu u potrazi za radnicima. Ovog puta, između ostalog, traže radnike svjetski poznatog proizvođača guma – Goodyear, ali nude i pozicije u drugim kompnijama.

6. Za tunel Hranjen potrebno 320 miliona KM

JP Autoceste FBiH zatražilo je od Vlade FBiH donošenje Odluke kako bi se pokrenuo pregovarački postupak bez obavještenja za nastavak radova u vrijednosti 20 posto što iznosi 13.999.980 KM, bez PDV-a od osnovnog Ugovora dodijeljenog izvođaču radova za tunel Hranjen između Sarajeva i Goražda.

Za završetak projekta kompletnog tunela, prema procjenama, neophodna su finansijska sredstva u približnom iznosu od 320.000.000 KM sa PDV-om. Procjena za prvu fazu, probijanje i izradu primarne podgrade glavne, saobraćajne, tunelske cijevi ukupne dužine 5.480 metara te servisne tunelske cijevi ukupne dužine 5.470 metara iznosi oko 120.000.000 KM sa PDV-om.

5. Ćorluka u Lastu investirao 20 miliona eura

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić u petak je posjetio poljoprivredne proizvođače i projekte na području općine Čapljina čiju realizaciju prati i podržava ministarstvo kroz strukturne mjere podrške.

Ministar Dedić je obišao i pogone kompanije Lasta, a od novog vlasnika Petra Ćorluke informiran je da je u novoinstalirane pogone za proizvodnju keksa investirano oko 20 miliona eura koji mogu odgovoriti najmodernijim zahtjevima evropskog i svjetskog tržišta.

4. Najniža plaća u FBiH povećana za 136 KM

Federalna vlada u petak je, na telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku da se najniža plaća za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine utvrđuje u neto iznosu od 543 KM.

Time je, prema ranijim obećanjima i najavama, povećana najniža plaća, koja od 1. januara 2022. godine iznosi 543 KM, te je u odnosu na prethodni iznos veća za 136 KM ili 33,56 posto.

3. Strane investicije u BiH premašile milijardu KM

Prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja za period januar-septembar 2021. godine iznose 1.049.000.000 KM, što predstavlja povećanje od 65 posto u odnosu na isti period 2020. godine.

Uz pozitivnu vijest o značajnom povećanju DSI (i iznosu preko jedne milijarde), svakako napominjemo i da su preliminarni podaci podložni naknadnim revizijama, te se nadamo da će značajno povećanje biti registrovano i na godišnjem nivou za 2021, naveli su iz Agencije za promociju stranih investicija u BiH.

2. “Tehnički remont Bratunac” predstavlja novo vozilo i gradi fabriku za 300 radnika

Kompanija “Tehnički remont Bratunac” najavljuje da bi iz njenih hangara na proljeće trebalo da izađe novo vozilo “Vihor”.

– Riječ je o sasvim novom vozilu. “Despot” je protivminsko, borbeno, multifukcionalno vozilo teško 14 tona, dok će novo vozilo koje razvijamo biti teško do šest tona. Ono će biti mnogo lakše i mobilnije i nadam se da će naći primjenu u policiji, ne samo kod nas, već širom svijeta – rekao je direktor i vlasnik kompanije Slavenko Ristić.

1. Emir Granov sa inostranim partnerima za 5 miliona KM kupio hotel Igman

Trinaesti javni poziv za prodaju hotela Igman bio je uspješan i ovaj objekat na olimpijskoj ljepotici bi konačno trebao biti prodat. Kantonalna agencija za privatizaciju (KAP) dobila je ponudu od 5.105.000 KM kao iznos početne cijene za ovaj hotel, te 10 miliona i 407.881 KM za trogodišnju investiciju kojom je planirana obnova i revitalizacija hotela i pratećih sadržaja.

Kupac hotela Igman je firma čiji je suvlasnik Emir Granov, bivši fudbalski reprezentativac, zajedno sa svojim inostranim partnerima. Podsjetimo, on je krajem 2020. godine sa istim partnerima otvorio hotel Monti na Velikom polju koji ima 65 soba, sa ukupno 145 smještajnih jedinica.