Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Kome je prodata Sberbanka u BiH i još četiri zemlje regije, u kojem bh. gradu je zabranjen rad nedjeljom, koja banka je kupila udio u Sarajevo osiguranju, u kojem bh. gradu se gradi Retail Park…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donose BiznisInfo i Gebrüder Weiss.

10. Proizvedena prva pokretna kuhinja u BiH, zajednički projekat tri kompanije

U Tešnju je proizvedena prva bh. pokretna kuhinja namijenjena za civilnu zaštitu, policiju i vojsku. Tešanjske kompanije Danials, Euro Inox i Leško su udruženim snagama proizvele pokretnu kuhinju za 200 osoba, sa ložištima na čvrsto gorivo i plin, platom za roštilj i indirektnim kazanima zapremine 200 litara.

Prikolica ima i rezervoar za vodu od 15 litara, ispusne slavine, skladišne prostore za jelo za pribor, inoksne dodatke, koje joj daju osim funkcionalnog i moderan dizajn.

9. Naziru se konture impresivnog mosta Počitelj

Voditelj konzorcija za izgradnju mosta Počitelj, azerbejdžanska kompanija Azvirt Limited Liability Company objavio je na svom Youtube kanalu video sa gradilišta.

Kolosalni most Počitelj, koji se proteže u dužini od 970 metara, nalazi se na poddionici Počitelj – Zvirovići na Koridoru 5C a radovi bi trebali biti završeni do kraja ove godine. Pogledajte kako izgledaju konture impresivne građevine.

8. Američka kompanija “Bell International Laboratories” osnovala firmu u Banjaluci

Američka kompanija “Bell International Laboratories”, koja se bavi proizvodnjom kozmetičkih proizvoda i dezinfekcionih sredstava, osnovala je u Banjaluci istoimenu firmu koja bi iduće godine trebalo da počne sa radom.

Američka kompanija sa sjedištem u Mineapolisu prije 15-ak dana je registrovala firmu u Banjaluci, a njen direktor Vladimir Adamović kaže da su trenutno u fazi traženja lokacije za objekat u kojem će pokrenuti proizvodnju. Kazao je da je u opciji izgradnja sopstvene hale ili kupovina već postojeće.

7. Privredna banka Sarajevo kupila udio u Sarajevo osiguranju

Na Sarajevskoj berzi u ponedjeljak je obavljena trgovina dionicama Sarajevo osiguranja u vrijednosti od 1.638.489 KM, po prosječnoj cijeni od 14,40 KM. Ovaj udio predstavlja oko 2,5 posto vlasništva u Sarajevo osiguranju.

Ove dionice kupila je Privredna banka Sarajevo (PBS), koja se na taj način priključila listi vlasnika ove domaće osiguravajuće kuće. PBS sada ima 2,45 posto vlasništva u Sarajevo osiguranju i ostaje da se vidi da li će nastaviti da kupuje dionice.

6. Počela izgradnja Retail Parka u Bosanskoj Krupi

Proteklih dana započeli su radovi na izgradnji savremenog Retail Parka kojeg gradi investitor Elmont iz Bosanske Krupe i to u srcu Poslovne zone Pilana.

Objekat je veličine 3.500 m2, smješten uz glavnu saobraćajnicu, nudit će prostor za 10 poslovnih partnera, veliki parking za kupce i posjetitelje, dječije igralište i igraonicu, a cijelu priču će zaokružiti moderno opremljen restoran sa ogromnim prostorom i terasom. Svečano otvorenje Retail Parka je planirano 1. juli 2022. godine.

5. Trgovinama u Bijeljini zabranjen rad nedjeljom

Trgovinskim radnjama na području Bijeljine zabranjen je rad nedjeljom, odlučila je ove sedmice Skupština grada.

Odluku je predložio gradonačelnik Ljubiša Petrović, a usvojena je nakon dugotrajne rasprave tokom koje su izneseni brojni i potpuno različiti stavovi.

4. Tešanjska firma u Trebinju gradi najveću privatnu solarnu elektranu u BiH

Nakon višemjesečnih pregovora, kompanija Hifa Oil – najveći privatni distributer nafte i naftnih derivata je potpisala ugovor o izgradnji solarne elektrane po sistemu “ključ u ruke” sa kompanijom Swisslion Takovo. Elektrana će biti instalirana na površini od preko 20.000 m2.

Godišnja proizvodnja solarne elektrane će biti veća od 5.000 MWh. Na ovoj solarnoj elektrani će biti postavljeni monokristalni solarni paneli zadnje generacije renomirane kompanije Longi sa half cut tehnologijom.

3. Bh. konzorcij gradi bolnicu u Danskoj, planiran dolazak još 150 radnika

Radnici bh. konzorcija na čelu sa VS-Trendom intenzivno rade na izgradnji nove bolnice u Køgeu, u Kraljevini Danskoj.

Cijeli projekat izgradnje bolnice će trajati do kraja 2024. godine. Trenutno na ovom radilištu radi oko 40 radnika iz Bosne i Hercegovine a predviđen je dolazak još 150.

2. Kod Zenice probijen najduži dosad tunel na Koridoru 5C

Na poddionici Ponirak – Vraca danas je probijena desna cijev tunela Zenica, tunela koji je sa svojih 3.360 metara trenutno najduži iskopani tunel na autocesti Koridora 5C u Bosni i Hercegovini. Riječ je o najdužem do sada probijenom tunelu na Koridoru 5C u BiH.

Trasa autoceste poddionica Ponirak – Vraca je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Vranduk – Ponirak (u izgradnji) i na jugu na poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica (završeni radovi).

1. Prodata Sberbanka u Bosni i Hercegovini i regiji

Sberbank Europe AG potpisala je ugovor s AIK Bankom Beograd, Gorenjskom Bankom Kranj i Agri Europe Cyprus Limited za prodaju svojih banaka u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji.

Iza grupacije koja je kupila Sberbanku u ovih pet zemalja nalazi se srbijanski biznismen Miodrag Kostić. Kćerke banke koje su prodate imaju ukupnu aktivu od 7,329 milijardi eura, 162 poslovnice i oko 600.000 klijenata (od 2020. godine).