Egrlić: Interes BiH je da pristupi Mini Schengenu

0

O ekonomskim benefitima ili šteti koju će naša zemlja imati neulaskom u Mini Schengen u Dnevniku 3 Federalne televizije govorio je Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH. Kaže da je za BiH ogromna šteta što nije potpisnica ovih sporazuma.

– Naravno, nije još uvijek propuštena šansa. Očekujem da će bh. lideri i lideri drugih zemalja regiona se priključiti ovoj inicijativi. Sloboda kretanja, sloboda kretanja roba, usluga i svega onoga što podrazumijeva Mini Schengen dobro će doći poslovnoj zajednici BiH – rekao je.

Premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisali su na Ekonomskom forumu u Skoplju nekoliko dokumenata čijom bi realizacijom trebalo da bude olakšano kretanje ljudi i roba među pomenutim zemljama.

Navodi da je ključni proces izrada akcionog plana za kreiranje jedinstvenog ekonomskog prostora na prostoru šest ekonomija zapadnog Balkana potpisanog prošle godine u Sofiji.

– Mini Schengen je samo mali dio tog jednog velikog regionalnog procesa koji podržava EU. Jedan od benefita koji je zapažen je i potpisivanje ugovora o romingu između ovih zemalja. Nema sumnje da će BiH, prije ili kasnije, pristupiti ovome. Zajedničko regionalno tržište treba biti potpuno integrisano u evropsko tržište i kompatibilno i privilegovano u Evropi – rekao je Egrlić.

O CEFTA sporazumu kaže da ima i prednosti i nedostatke.

– Kad je u pitanju razmjena roba ona je pokazala dobar i puni efekat. Kada je u pitanju razmjena usluga, tu ne možemo biti potpuno zadovoljni. CEFTA je pokazala i svoje slabosti. Kosovo je jednostrano donijelo odluku o uvođenju taksi na robu iz BiH i Srbije, da nas je sa 100 posto taksama potpuno izbacilo sa tržišta. Tu je CEFTA pokazala određene slabosti jer nije imala mehanizme da to nametne. Ali generalno, CEFTA je donijela dobro BiH – smatra Egrlić.

Egrlić objašnjava da su privrednici razočarani odnosom kada je riječ o svjetskoj izložbi EXPO u Dubaiju i da ne mogu biti zadovoljni.

– Dubai EXPO je mjesto gdje je BiH trebala da doživi punu promociju, da uđe u utrku za privlačenje stranih investicija. Tamo su prisutne sve ozbiljnije zemlje na svijetu. Naš problem je u finansijama. EXPO je samo jednom u pet godina. Ono što je za nogomet svjetsko prvenstvo, to je za države EXPO Dubai. U ovom momentu mi nemamo učešće. Međutim, postoji neka mala šansa da se to desi ukoliko se usvoji budžet. BiH je na startu ispala iz utrke da promovira svoje potencijale i da se pokaže na jednoj svjetskoj izložbi – zaključio je.

Ističe da smo, kada je u pitanju razmjena roba u pandemiji, prošli bolje od očekivanog.

– Kada je u pitanju prekategorizacija puteva sa Hrvatskom ona je napravila jedan haos, jednu pometnju. Međutim, ona je prevaziđena. Ne možemo reći da je to tako veliki problem obzirom da se brzo stanje popravilo – istaknuo je.

Za kraj, kaže da u ovom momentu imamo rast izvoza od 30 posto.

– Imamo i rast uvoza oko 19 posto. Pandemija je prošla, evidentan je ekonomski rast u našim ključnim dobavljačima, ali ukoliko dođe do usložnjavanja situacije, do ponovnog zatvaranja proizvodnje u EU, onda će nam to zaista napraviti ogromne štete – naveo je Egrlić.