Projekt u Varešu iznosit će 30 posto svih stranih investicija u FBiH

0

Općinu Vareš i kompaniju Eastern Mining koja se bavi eksploatacijom rude olova, barita i cinka, danas su posjetili predsjednik Federacije BiH  Marinko Čavara i federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić.

Razgovaralo se o razvoju općine Vareš i namjeri da se u ovom malom mjestu nastavi rudarska tradicija.

Za razvoj Vareša ključni su rudarenje i bazna industrija. Komapnija Eastern Mining narednih dana završava planiranje i sve nacrte, te se očekuje da će građevinski radovi početi ove jeseni.

Već u  toku građevinskih radova naš projekt će iznositi 30 posto stranih investicija u Federaciji, što će povećati bruto društveni dohodak za 1 posto. Ništa ne bismo mogli postići bez velike podrške svih nivoa vlasti – rekao je Paul Cronin, generalni direktor kompanije Easter Mining.

Do sada je ova kompanija pokazala veoma veliku društvenu osjetljivost,  te je podržala niz projekata značajnih za stanovništvo Vareša. S obzirom na to da je kompanija ispunila sve zakonske uvjete, u narednom periodu slijedi izdavanje preostalih dozvola, javila je Federalna televizija.

– Ono što raduje da postoji ozbiljan plan šta raditi ubuduće, kad će početi radovi, kako će to sve poboljšati infrastrukturu Vareša i naravno Federacije BiH sa količinama rude koja se treba transpportirati do Luke ploče sa nekim stotinama tisuća tona godišnje – istakao je Čavara.

Sve to će utjecati na razvoj i ostalih firmi koji se bave pružanjem različitih vrsta usluga od transporta do građevinskih radova, a općini Vareš bi značajno pomoglo da konačno izađe iz statusa “nerazvijenih općina”.