Položen kamen temeljac za novu fabriku proizvođača liftova

0

U privrednoj zoni Vučilov brig pored Tomislavgrada danas je položen kamen temeljac za izgradnju proizvodnog pogona kompanije Metus BiH.

Ova kompanija najveći je hrvatski proizvođač u segmentu liftova a bavi se ugradnjom, projektiranjem, modernizacijom i proizvodnjom liftova.

Osim u Hrvatskoj gdje se nalazi proizvodni pogon i uprava, Metus je prisutan i ima urede u BiH, Srbiji i Njemačkoj te trenutno broji preko 350 zaposlenika.

U pogonu u Tomislavgradu proizvodiće se liftovi koji će se izvoziti u EU i ostatak svijeta, kazao je predsjednik Uprave Metus grupe Tomislav Medić.

– Ovim pogonom ćemo udvostručiti naše proizvodne kapacitete a pored toga i doprinijeti lokalnoj zajednici s novim radnim mjestima što će uticati i na ostanak mladih u Tomislavgradu. Uvjeren sam da će naša investicija potaknuti i ostale poduzetnike iz Hrvatske da ulažu u BiH – kazao je on.

Novi pogon značiće i nova zapošljavanja a planirano je da se u Tomislavgrad premjesti i sjedište firme za BiH.

– Izgradnjom novog poslovno-proizvodnog pogona u Tomislavgradu Metus želi povećati obim posla u BiH. Sjedište firme za BiH planira se premjestiti u Tomislavgrad, gdje je planirano otvaranje proizvodnje dizala, sjedište za servis i održavanje liftove, obučni centar za montažu dizala i drugi segmenti koje Metus već ima u Republici Hrvatskoj – kazao je izvršni direktor Metusa BiH Toni Rosančić.

Ova firma u BiH trenutno upošljava 34 radnika a kako je danas rečeno, dugoročni plan je da broj zaposlenih u BiH bude između 80 i 100.

Prema najavama, početak ptroizvodnje očekuje se 1. decembra ove godine.

D. Hadžić