Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja velika domaća kompanija ulazi u novi sektor poslovanja, ko je preuzeo firmu Medikomerc za trgovinu medicinskom robom, kada će biti završena cesta do Neuma, ko namjerava investirati na sjeveroistoku BiH…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Uskoro potpisivanje ugovora o izgradnji HE “Dabar”

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je u Nevesinju da će u narednih mjesec dana biti potpisan ugovor o izgradnji i finansiranju Hidroelektrane “Dabar” koja će preporoditi život u Hercegovini i uticati na porast BDP-a u Republici Srpskoj.

Višković je istakao da je Vlada Republike Srske dobila povratne informacije od kineskih investitora, ne precizirajući detalje ugovora dok ne bude potpisan.

9. Delić za BiznisInfo: Privreda KS se vraća u normalno stanje, očekujemo nove investicije

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić kazao je da je, prema postojećim zvaničnim procjenama, pandemija rezultirala štetom od 2 milijarde pada prometa na području KS.

– Međutim, prema posljednjim procjenama, privreda KS polako se vraća u normalno stanje i nadamo se da će se taj trend nastaviti i ubuduće – rekao je Delić u intervjuu za BiznisInfo.

Osim o stanju privrede, Delić je govorio o pomoći domaćim kompanijama te očekivanju novih investicija u KS.

8. Svakom drugom poslodavcu u BiH trebaju novi radnici

Nove radnike u ovoj godini planira zaposliti 48,1 posto anketiranih poslodavaca u BiH. Pokazuje to izvještaj “Istraživanje tržišta rada u Bosni i Hercegovini 2020/2021”, koji je objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Anketirano je 2.429 poslodavaca iz BiH, od čega je njih 1.168 odgovorilo “da” pored pitanja planiraju li nova zapošljavanja u 2021. godini. Najveći procenat poslodavaca koji planira zaposliti nove radnike pripada grupi malih preduzeća (73,5 posto), dok 18,5 posto čine srednja preduzeća, a osam posto velika.

7. Velika potražnja za drvenim kućama

Većina proizvoda od drveta u BiH je poskupjela i nije riječ o malim postocima, a zabilježena je i velika potražnja za drvenim kućama koje se uglavnom prave od jelove građe.

Nedavno je preduzetnik u drvnoj industriji i predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo otkrio šta se dogodilo na tržištu da proizvodi od drveta postanu višestruko skuplji.

Ono što je zanimljivo je što, uz stalne probleme kada neko od velikih kupi sve što se može kupiti, problem predstavlja i činjenica da je potražnja za drvenim kućama među najvećima do sada.

6. Bosanac preuzeo Bugatti

Ove sedmice objavljeno je da kompanija Mate Rimca postaje većinski vlasnik Bugattija. Firma Rimac Automobili postaje Rimac Grupa, podijeljena na dvije kompanije – Bugatti Rimac i Rimac Technology.

Time su potvrđena nagađanja da će Rimac, rođeni Bosanac, preuzeti Bugatti, čuvenu kompaniju poznatu po superluksuznim autima.

5. Izgradnja ceste do Neuma bit će završena do proljeća

Do proljeća sljedeće godine trebala bi biti završena izgradnja ceste Stolac – Neum, kazao je federalni ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić.

On je kazao da je izgradnja ove ceste u nadležnosti preduzeća Ceste FBiH a da je dinamika radova znatno uslovljena pandemijom koronavirusa.

4. U BiH više turista za 29 posto

BiH je u prvih pet mjeseci ove godine posjetilo 240.433 turista, što je za 29 posto više u odnosu na isti period lani. Turisti su u ovom periodu ostvarili 557.667 noćenja, što je više za 23,5 posto u odnosu na prvih pet mjeseci lani, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U prvih pet mjeseci ove, u odnosu na isti period prošle godine, broj noćenja domaćih turista veći je za 93 posto, dok je broj noćenja stranih turista manji za 18,6 posto.

3. Na sjeveroistoku BiH moguća nova investicija

Načelnik opštine Lopare Rado Savić sa saradnicima je posjetio privrednika Vinka Stjepića na njegovom imanju u majevičkom selu Drijenča gdje se nalazi i proizvodni pogon.

– Razgovarali smo o njegovoj spremnosti i opredijeljenosti da investira, na području opštine Lopare, u izgaradnju proizvodno-poslovne hale – rekao je Savić.

2. Mujo Selimović preuzeo firmu za trgovinu medicinskim robama Medikomerc

Kompanija Net Publishing Sarajevo preuzela je većinski udio u firmi Medikomerc. Net Publishing je preuzeo 70 posto dionica Medikomerca koji se bavi trgovinom medicinskim robma. Prema Registru privrednih subjekata, vlasnik Net Publishinga je firma Consulting & PR Sarajevo čiji je, pak, vlasnik Mujo Selimović.

1. Hifa Oil ušla u novi sektor: Od naftne postajemo energetska kompanija

Kompanija Hifa Oil – najznačajniji privatni naftni distributer u Bosni i Hercegovini ove sedmice je svečano ozvaničila pokretanje novog sektora Euro Solar.

– Euro Solar je nastao kao rezultat strateške odluke da Hifa Oil diversificira svoje poslovanje te od klasične naftne kompanije postane energetska kompanija. Već 19 godina uspješno odgovaramo na sve zahtjeve i izazove naših poslovnih partnera kao i vjernih potrošača. Od danas sigurnost i kvalitet bez kompromisa želimo da ponudimo i sektoru solarnih sistema – izjavio je Kenan Ahmetlić, izvršni direktor kompanije Hifa Oil.