Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

U kom gradu je otvoren hotel vrijedan 10 miliona KM, ko je napravio veliku akviziciju u BiH u sektoru dostave, koja američka firma otvara fabriku u Banjaluci, ko je preuzeo robnu kuću od firme Alma Ras u Olovu…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Večernjakov pečat: Poduzetnik iz Viteza je privrednik godine u BiH

Privrednik godine u BiH u izboru Večernjeg lista je Nikola Franjić iz Viteza, najuspješniji poduzetnik u oblasti staklarstva u regiji, koji je u prošloj pandemijskoj godini ostvario rekordan prihod.

Franjić je vlasnik kompanije Kristal. Njemu je priznanje uručio ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

9. GIKIL mijenja ime, najavljeno ulaganje od 10 miliona KM

U upravi Global ispat koksne industrije Lukavac predstavnici ove kompanije i Općine Lukavac održali su sastanak na kojem su prezentovane aktivnosti nove uprave na modernizaciji proizvodnog sa ciljem zaštite okoliša. Trenutna uprava GIKIL-a od prošle godine uložila je višemilionska sredstva u realizaciji mnogih projekata, rečeno je na sastanku.

Narednog mjeseca očekuje se da će kompanija promijeniti i ime u Koksara doo Lukavac.

– U ovoj godini uložili smo već 2 miliona a do kraja godine planiramo uložiti još najmanje 10 miliona KM u tehnološko-proizvodne procese i zaštitu sredine – kazao je Dževad Kasumović, generalni direktor GIKIL Lukavac.

8. Pjanićeva porodica u biznis u Kalesiji ulaže 20 miliona KM

Fahrudin Pjanić, otac reprezentativca BiH Miralema Pjanića ovih dana je otvorio firmu u rodnoj Kalesiji. Naziv firme je “MMF International”, a baviće se izgradnjom puteva. Porodica Pjanić u ovaj biznis planira uložiti oko 20 miliona KM, što je značajna investicija za ovo područje.

7. Počinje izrada plana za kampus u Sarajevu, ukupna vrijednost do 160 miliona eura

Evropska investicijska banka (EIB) potpisala je ove sedmice ugovor o saradnji s Kantonom Sarajevo i Univerzitetom u Sarajevu u svrhu podrške izradi generalnog plana za glavni kampus u centru grada.

Bespovratna sredstva u iznosu od 500.000 eura dodjeljuju se u okviru Inicijative za finansiranje urbanih projekata (UPFI). Time će se omogućiti izrada generalnog plana i studije izvodljivosti za integraciju različitih obrazovnih i naučno-istraživačkih jedinica Univerziteta u Sarajevu u jedan objedinjen kampus.

Cjelokupni troškovi budućeg projekta procijenjeni su na 120-160 miliona eura.

6. Invest group Balkan hoće da gradi solarnu elektranu

Direktor “Invest group Balkan” Rimas Alikukonis rekao je da je ova kompanija zainteresovana da na području Sokoca izgradi solarnu elektranu i da su sa predstavnicima ove lokalne zajednice obnovili razgovore nakon pauze zbog pandemije. Riječ je o solarnoj elektrani instalisane snage oko 60 megavata.

5. Njemački Market International pisao o AS Holdingu kao jednoj od najuspješnijih kompanija na Zapadnom Balkanu

Njemački magazin Market International objavio je nedavno članak afirmativnog karaktera o nekoliko uspješnih kompanija sa sjedištem na Zapadnom Balkanu, poručivši već u naslovu da se radi o “skrivenim liderima na svjetskom tržištu”.

Jedna od kompanija koja je predstavljena u tekstu je i bosanskohercegovački lider prehrambene industrije AS Holding.    

4. Američka kompanija otvara fabriku u Banjaluci

Američka kompanija “Bell International Laboratories”, sa sjedištem u Mineapolisu uskoro bi trebalo da otvori postrojenje u Banjaluci, potvrdio je ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Bojan Vujić.

Kompanija se bavi proizvodnjom farmaceutskih i proizvoda za ličnu higijenu i kozmetiku, a kako nam je Vujić objasnio investicija bi trebalo da se odvija u dvije faze i planirano je da se zaposli 200 radnika.

3. Bingo preuzeo i preuredio robnu kuću od Alme Ras

Kompanija Bingo bogatija je za još jednu poslovnicu u Olovu na adresi Branilaca grada bb Olovo. Nakon što su 2013. otvorili svoju prvu poslovnicu na području ove općine u naselju Olovske luke, u proteklom periodu preuzeli su robnu kuću od kompanije Alma Ras.

U potpunosti su preuredili nekadašnji supermarket u prizemlju, te su i prvi sprat pretvorili u prodajni prostor, nakon čega ukupna površina trgovine iznosi 705 m2. U prizemlju su odjeli prehrane, kozmetike i hemije, a na spratu tehnika i tekstil.

2. U Neumu otvoren novi hotel vrijedan 10 miliona KM

U Neumu je ovih dana uz prigodnu svečanost otvoren novi luksuzni hotel vrijedan 10 miliona KM koji zapošljava domaće stanovništvo što je veliki iskorak u jedinom bh. gradu na moru.

Marea Hotel & Spa u Neumu svečano je otvorio načelnik toga grada Dragan Jurković koji je čestitao investitorima kazavši kako je trebalo hrabrosti ulaziti u ovako velike investicije za vrijeme pandemije, kad je sve neizvjesno.

1. Glovo preuzima brend Donesi u Srbiji, BiH i Crnoj Gori

Glovo, jedna od vodećih svjetskih platformi za dostavu ove sedmice je najavila niz zasebnih ugovora o akviziciji s Delivery Hero grupacijom, jednom od vodećih svjetskih platforma za dostavu, a kojim će akvizirati neke od kompanija grupacije u Srednjoj i Istočnoj Evropi (SIE).

Glovo će tako akvizirati brend Foodpanda u Rumuniji i Bugarskoj, brend Donesi u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, te brend Pauza u Hrvatskoj.

Akvizicija je “teška” 170 miliona eura.