Koliko novca je Glovo dao za akvizicije u BiH i regiji

0

Glovo, platforma za dostavu sa sjedištem u Barceloni, jučer je najavila niz zasebnih ugovora o akviziciji s njemačkom Delivery Hero grupacijom, a kojima će preuzeti neke od kompanija grupacije u Srednjoj i Istočnoj Evropi.

Glovo će tako akvizirati brend Foodpanda u Rumuniji i Bugarskoj, brend Donesi u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, te brend Pauza u Hrvatskoj.

Vijest je jučer objavljena i u BiH ali bez informacije o vrijednosti akvizicije. No, kako javlja Tech Crunch, ugovor je vrijedan 170 miliona eura.

Očekuje se da će se transakcije finalizirati u sljedećih nekoliko sedmica, ovisno o ispunjavanju prethodno dogovorenih uslova, ali i relevantnih regulatornih odobrenja.

Tech Crunch podsjeć da je prošle godine Delivery Hero izdvojio 272 miliona dolara za nekoliko Glovovih robnih marki LatAm, budući da je španska firma odustala od regije Južne Amerike iz koje se već počela povlačiti u potrazi za profitabilnošću.

Glovo je tada rekao da će se fokusirati na “ključna tržišta na kojima možemo izgraditi dugoročno održivo poslovanje i nastaviti pružati jedinstvenu višekategorijsku ponudu našim kupcima”.

Ranije ovog mjeseca Glovo je najavio da preuzima Ehranu, lokalnu dostavnu firmu u Sloveniji.

Trenutno je Glovo prisutan na tržištima u jugozapadnoj Evropi, istočnoj Europi i podsaharskoj Africi. Stoga njegovo prisustvo ovdje, na Balkanu, sugerira da vidi šansu za iskorištavanjem profitabilnog potencijala i u većem dijelu centralne Europe.

Ove akvizicije dolaze nakon što je Glovo u martu, kroz rundu finansiranja, prikupio 450 eura sredstava investitora, što znači da mu ne manjka novca za akvizicije.