Invest group Balkan hoće da gradi solarnu elektranu

0

Direktor “Invest group Balkan” Rimas Alikukonis rekao je da je ova kompanija zainteresovana da na području Sokoca izgradi solarnu elektranu i da su sa predstavnicima ove lokalne zajednice obnovili razgovore nakon pauze zbog pandemije

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica razgovarao je sa predstavnicima kompanije “Invest group Balkan” o mogućnosti izgradnje solarne elektrane na području ove opštine o čemu će konačna odluka biti donesena u saradnji sa višim nivoima vlasti.

Riječ je o solarnoj elektrani instalisane snage oko 60 megavata.

Bjelica je nakon sastanka rekao novinarima da su razgovori nastavljeni nakon pauze zbog pandemije virusa korona, te da je dogovoreno šta je sve potrebno da bi se krenulo sa realizacijom ove ideje.

On kaže da je opština Sokolac raspoložena za investiranje, ali da je “ograničena u vezi sa prikupljanjem potrebne dokumentacije od viših nivoa vlasti Republike Srpske i BiH”.

Ponuđeno nekoliko lokacija

“Ponudili smo nekoliko lokacija, kontaktirali Nezavisnog operatera na nivou BiH, upoznaćemo resorno ministarstvo Republike Srpske i poslati pismo namjere zainteresovanoj kompaniji”, rekao je Bjelica.

On je dodao da je obaveza potencijalnog investitora da uradi idejni projekat koji će biti predat Regulatornoj agenciji za električnu energiju BiH i Ministarstvu energetike Republike Srpske, koji će dati stručno mišljenje.

Bjelica je dodao da je opština Sokolac spremna za ulazak u ovaj projekat, jer je u sve strateške i razvojne programe ugradila elemente za prihvatanje investitora koji će pomoći razvoju ove lokalne zajednice.

On je izrazio uvjerenje da će doći do realizacije ove ideje, dodajući da na području opštine Sokolac ima 1.300 sunčanih sati u godini.

Bjelica ističe da je riječ o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora kojim se ne ugrožava životna sredina niti prostor eventualnih drugih investicija.

Obnovljeni razgovori

On vjeruje da neće biti problema u vezi sa zakupom zemljišta ili dodjele lokacije pod koncesiju, te podsjetio da se ova lokalna zajednica prostire na 700 kilometara kvadratnih.

Direktor “Invest group Balkan” Rimas Aliukonis rekao je da je ova kompanija zainteresovana da na području Sokoca izgradi solarnu elektranu i da su sa predstavnicima ove lokalne zajednice obnovili razgovore nakon pauze zbog pandemije.

“Danas nam je potvrđeno koliko bi mogli imati priključaka i to je osnovna cifra sa kojom počinjemo idejni projekat, koji ćemo napraviti, a potom potpisati ugovor o korištenju zemljišta, zakupom ili nekim drugim načinom”, rekao je Aliukonis.

Srna