Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko gradi privatnu bolnicu u Sarajevu vrijednu 60 milion eura, koju kompaniju sa 56 radnika je kupio tešanjski Madi, ko je mladi poduzetnik iz Sarajeva na jednoj od Forbesovih lista, za koliko novca se prodaje zemljište za izgradnju Kongresnog centra u Sarajevu…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Franšiza sarajevskog Chipasa otvorena u Poljskoj, uskoro i u Visokom

Pored sada već kultnog “matičnog” restorana i slastičarne u centru Sarajeva, Chipas ima i veliki reprezentativni restoran na Pofalićima, a prekretnicu u razvoju predstavljalo je otvaranje prve franšize u inostranstvu – od juna 2020. Chipas, naime, posluje i u Ščećinu u Poljskoj.

Tokom ove godine, Chipas će zabilježiti još jedan “historijski” trenutak, budući da je potpisan i prvi franšizni ugovor u Bosni i Hecegovini i počele pripreme za otvaranje restorana u Visokom.

9. Poduzetnik iz Sarajeva na Forbesovoj listi

Mladi poduzetnik iz Sarajeva Vedad Mešanović našao se na listi magazina Forbes “30 ispod 30”. On se našao na listi za Evropu u oblasti finansija.

Osnivač je kompanije Block Insight čiji je cilj da poveća sigurnost i smanji mogućnost prevara u takozvanoj blockchain industriji, odnosno tehnologiji digitalnih valuta.

8. Uvodi se prvi direktan let između BiH i SAD-a

Američki avioprijevoznik Eastern Airlines najavio je uvođenje direktnih letova iz Chicaga ka glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Letovi će se obavljati svakog petka, letjelicom Boeing 767-200ER, počevši od 28. maja. Povratni let je zakazan nedjeljom, a sezonski letovi obavljat će se do 3. septembra.

Ono što je bitno napomenuti je da je Eastern Airlines prva aviokompanija koja pokreće direktne transatlantske letove ka sarajevskom aerodromu u njegovoj historiji, a u Chicago je, u 2019. godini sa sarajevskog aerodroma indirektno otputovalo skoro 6.000 putnika.

7. Novi dijelovi autoputa do ljeta 2022.

Nakon što je završeno 11 kilometara Zeničke zaobilaznice, koja još nije puštena u promet, nastavljeni su radovi na gradnji dvije poddionice autoputa kod Zenice vrijednosti 136 miliona eura, a novih desetak kilometara trebalo bi biti izgrađeno na ljeto 2022. godine.

Radi se intenzivno, grade se buduće trase autoputa kroz Vrandučku kotlinu. Na 5,3 kilometra podionice Vranduk – Ponirak naziru se obrisi dva mosta, tri vijadukta, probijaju cijevi tunela Vranduk. Inženjerska rješenja i građevinski zahvati uvjetovani su stanjem na terenu.

6. Prodaje se zemljište za Kongresni centar Sarajevo

Objavljen je javni poziv za prodaju nekretnina u vlasništvu Radiotelevizije Bosne i Hercegovine na kojima će biti građen Kongresni centar, jedan od najvećih projekat u gradu.

Prodaja će biti održana putem javnog nadmetanja – licitacije na lokaciji Bulevar Meše Selimovića 12 u Sarajevu, zgrada RTV doma u Sarajevu 12. maja 2021. godine sa početkom u 13 sati.

Početna prodajna cijena nekretnina iz ovog Javnog poziva iznosi 82.000.000 KM, i to bez PDV-a.

5. Usred pandemije investirao u BiH: Oslonili smo se na svoje proizvode i kupci su to prepoznali

Kada je turska Monarkon grupa početkom prošle godine odlučila da investira u Bosnu i Hercegovinu nije mogla ni pretpostaviti kakva će kriza zadesiti globalnu ekonomiju. No zatvaranja, zastoji i gubici koji su uslijedili i pogodili poslovanja širom svijeta, nisu je u tome zaustavili.

Tako je u vrijeme kada su mnoge fabrike zatvorene a brojni radnici poslati kućama, ova grupacija koja je do sada radila na brojnim građevinskim projektima na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi u našoj zemlji pokrenula proizvodnju montažnih objekata s namjerom da ovdje proizvodi za zemlje regije, Zapadnog Balkana i Centralne Evrope.

– Do sada smo izveli veliki broj projekata na Bliskom Istoku, u zemljama Zaljeva, Africi, naročito Libiji i Džibutiju, ali ovo je prvi put da u jednoj zemlji van Turske imamo vlastite proizvodne pogone – kaže za BiznisInfo Omer Aykut Tuncer, direktor Monarkona.

4. Nijemci u Kupresu ulažu 15 miliona eura

Kompanija Dolomit iz Kupresa, koja se bavi eksploatacijom i preradom kamena, na dobrom je putu da krene u smjeru novog i drugačijeg rada i poslovanja, koje bi trebalo donijeti dobre rezultate, na zadovoljstvo vlasnika, zaposlenika i općenito lokalne zajednice – nakon što ju je početkom ove godine kupila grupacija Brilliant 3221 GmbH iz Berlina.

U nedjelju su u Kupres došla četvorica zaposlenika iz grupacije Brilliant 3221 GmbH iz Berlina, na čelu s direktorom Janom Weverom. Ove sedmice su u kompaniji proveli i prvi radni dan.

Direktor Wever najavio je kako je plan u sljedećih pet godina uložiti 10 do 15 miliona eura i zaposliti oko 50 domaćih radnika.

3. Stanić Beverages u BiH investirao još 2,7 miliona KM

Kompanija Stanić Beverages uložila je oko 2,7 miliona KM u modernizaciju proizvodnog pogona tvornice Juicy sokova u Kreševu, čiji je stopostotni vlasnik, radi podizanja kvalitete proizvodnje prema najvišim evropskim i svjetskim standardima.

Početna investicija u tvornicu Juicy sokova u Kreševu 2013. godine iznosila je oko 23,5 miliona KM, a dodatna investicijska faza strateški je plan za širenje u nove kategorije i podizanje kvalitete proizvodnih procesa, sapštili su iz kompanije.

Proizvodnja sokova u tvornici Stanić Beverages u Kreševu u 2020. iznosila je 28,2 miliona litara, a za 2021. godinu planirana je proizvodnja od 35 miliona litara.

2. U Sarajevu počela izgradnja privatne bolnice vrijedne 60 miliona eura

U Sarajevu je počela izgradnja prve privatne opće bolnice. Načelnik Novog Grada Semir Efendić rekao je da je riječ o projektu vrijednom 60 miliona eura. Objekat se gradi iza Doma zdravlja Kumrovec.

– U martu ove godine započela je prva faza izgradnje prve privatne opće bolnice u Sarajevu i općini Novi Grad. Projekat vrijedan oko 60 miliona eura višestruko je značajan za našu ekonomiju, zdravstvarni sistem, ali i ukupni ambijent života u našem gradu – naveo je Efendić.

Investitor je ASA grupacija.

1. Tešanjski gigant Madi kupio kompaniju koja broji 56 radnika

Tešanjska kompanija Madi, jedan od lidera u regionu kad je riječ o proizvodnji pilećeg mesa, kupila je kompaniju Agromix iz Doboja koja se bavi proizvodnjom stočne hrane.

Agromix trenutno zapošljava 56 osoba, svoje proizvode plasira na domaćem tržištu, posjeduje vlastite farme uporedo razvijajući kooperantsku mrežu.

Ulaskom u vlasništvo tešanjskih investitora, Agromix dobija priliku za novi rast i razvoj obzirom da se planiraju i nove investicije sa primarnim ciljem jačanja ratarstva i poljoprivredne proizvodnje.