Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja bogata država planira kupovinu bh. haubice, koja firma iz Gradačca investira u opštinu u RS, ko gradi pogon u Ljubuškom, a ko u Novom Travniku, ko je kupac bijeljinske Šećerane…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Sarajevo će narednih mjeseci biti povezano s rekordnim brojem destinacija

Sljedećih nekoliko mjeseci brojne aviokompanije nastavit će promet sa sarajevskog aerodroma, a mnoge će uvesti nova odredišta, povezujući Sarajevo s rekordnim brojem odredišta.

Ako se najavljeni planovi realizuju, Sarajevo bi ovog ljeta moglo biti povezano s rekordnim brojem destinacija. To je veliki preokret u odnosu na prethodne mjesece kad je, zbog pandemije, broj linija drastično smanjen.

9. Počelo ravnanje terena za tvornicu Braće Pivac u Ljubuškom

Gradnja milionskog projekta koji će zapošljavati desetine Ljubušaka započela je ovih dana. Na više od 20.000 kvadratnih metara počelo je ravnanje terena za budući pogon koji gradi Mesna industrija Braća Pivac.

Riječ je o kompleksu u privrednoj zoni Mostarska Vrata – Cerno koji će nakon završetka sadržavati skladište svježeg mesa, skladište zamrznutoga mesa, pogon rasijecanja, pogon pakiranja svježeg mesa, pogon narezivanja, sušnicu, proizvodnju mesnih prerađevina, diskont, maloprodaju, administraciju i komercijalu te odjel prijevoza.

U samom početku poslovanja planirano je zapošljavanje od 50 do 70 osoba.

8. Kompanija iz Gradačca investira u opštinu u RS-u

Načelnik opštine Milići Marko Savić i direktor preduzeća “Fibraworld” iz Gradačca Alen Bošnjaković potpisali su Ugovor o otvaranju pogona za obradu metala u Novoj Kasabi.

Preduzeće “Fibraworld” se bavi proizvodnjom profila od fiberglasa, a odnedavno se bavi i obradom metala, tj. izradom metalnih sklopova za građevinske i rudarske mašine.

Prema riječima načelnika Marka Savića opština Milići je dobra lokalna zajednica za investiranje i pokretanje proizvodnje.

7. U Sarajevo sletio novi avion FlyBosnije, kompanija nastavlja s letovima

Avion kompanije FlyBosnia, kojim će ova domaća firma nastaviti s letovima, sletio je na sarajevski aerodrom. Riječ je o avionu Airbus A320. Proteklih je mjeseci najavljivano da kompanija planira u narednim mjesecima obnoviti ranije letove.

Iz kompanije su zimus rekli da planiraju nabaviti četiri aviona Airbus A320 do kraja ove godine. Avion je sletio na sarajevski aerodrom iza 18 sati na letu iz Istanbula. Radi se o avionu kompanije Onur Air koji je FlyBosnia unajmila za svoje potrebe.

6. Central osiguranje realizovalo višemilionsku akviziciju

Central osiguranje d.d. je realiziralo višemilionsku akviziciju, odnosno kupovinu novog tehničkog pregleda u Bosanskoj Krupi.

Ovim ugovorom Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o., potvrđuju svoju poziciju tržišnih lidera, kada su u pitanju polise osiguranja odgovornosti za motorna vozila, tehnički pregledi i drugi vidovi osiguranja.

5. Pađeni ove godine u novoj investiciji

Mljekara “Pađeni” iz Bileće realizovaće u ovoj godini projekat solarne energije za sopstvene potrebe i nabaviti dio opreme za laboratoriju u šta će biti uloženo 300.000 KM, potvrdio je vlasnik ove mljekare Nenad Vukoje. On kaže da je donacijom obezbijeđeno oko 188.000 KM, a ostatak je sopstveno učešće.

– Mljekara će tako dobiti sopstveni izvor električne energije što će doprinijeti značajnim uštedama – rekao je Vukoje.

4. Testiranje u UAE: Arapi pred kupovinom bh. haubice?

Prva bh. samohodna haubica, poslijeratno tehnološko “čudo” namjenske industrije, uskoro bi mogla pojačati vojsku Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Rezultat je to nedavnog putovanja predstavnika firme BNT TMiH iz Novog Travnika, dijela nekadašnjeg vojnog giganta “Bratstvo”, u ovu arapsku zemlju.

Ne samo da su čelni ljudi firme bili u Emiratima nego je preko mora prevezena i nekoliko tona teška haubica.

3. Biljeljinska šećerana prodata za tri miliona KM

Bijeljinska šećerana u stečaju prodata je zvorničkoj firmi “NSG rent” za tri miliona KM, rekao je stečajni upravnik Nebojša Matić.

– Ne znam kakve su njihove krajnje namjere, ali dobili smo obećanje da će proces proizvodnje u fabričkim prostorima djelimično biti pokrenut – izjavio je Matić i dodao da se firma koja je kupila bijeljinsku šećeranu bavi nekretninama.

On očekuje da će novi vlasnik u početku zaposliti 100 radnika šećerane koja je u stečaju od 2015. godine.

2. Banjalučki Celeks kupuje novu proizvodnu liniju

Fabrika papira i papirne konfekcije Celeks u Banjaluci jedan je od najpozitivnijih primjera odličnog poslovanja na području Republike Srpske i BiH. U planu je da ova banjalučka fabrika postane regionalni centar slovačke grupacije SHP.

Iz Fabrike papira i papirne konfekcije Celeks u Banjoj Luci svakodnevno izađe 20 kamiona toaletnog papira, kuhinjskog ubrusa, džepnih maramica i salveta, a čak 80 posto ukupne proizvodnje odvija se upravo ovdje i izvozi za strano tržište.

Planiraju kupiti novu proizvodnu liniju kapaciteta 15 tona.

1. U industrijsku zonu u Novom Travniku ulazi još jedan domaći investitor

Načelnik Općine Novi Travnik Stjepan Dujo u četvrtak je u prostorijama Općine Novi Travnik potpisao još jedan ugovor o prodaji parcele za izgradnju poslovnog objekta u industrijskoj poslovnoj zoni “Neobarje”.

Kako je objavljeno iz Općine Novi Travnik, to je treći ugovor koji je sa investitorima potpisan od početka godine. Naime, preduzeće “M.D.Z. energy d.o.o.” Novi Travnik kojeg zastupa direktor Zdenko Vukić podnijelo je početkom godine zahtjev za kupovinu parcele a radi gradnje poslovnog objekta.