Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko sprema veliku investiciju u Jajcu, ko gradi veliki tržni centar sa zabavnim parkom u Tešnju, koja domaća kompanija se predstvila na vodećem međunarodnom sajmu namjenske industrije, ko želi investirati u Banovićima, kako će izledati hotel na Plavoj vodi…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Uskoro novi naftni terminal u Sarajevu

Kompanija Hifa Oil  od 2017. godine snabdijeva JET gorivom najveće svjetske aviokompanije  na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu a od 2018. godine je najveći i najozbiljniji distributera JET goriva na aerodromima u BiH.

Pored postojećih terminala, kompanija gradi i nove savremene kapacitete na sarajevskom aerodromu.

9. Mepromex najavljuje gradnju velikog tržnog centra u Tešnju sa najvećim zabavnim parkom u BiH

Mepromex planira do proljeća 2022. godine izgraditi i otvoriti shopping centar koji će se prostirati na 30.000 metara kvadratnih.

Sadržaj centra činiti će poznati modni brendovi, te ugostitelji s bogatom ponudom, kao i najveći zabavni park u BiH. Posebna poslastica za posjetitelje će biti novi koncept programa za dom s najvećim izborom namještaja i bijele tehnike na jednom mjestu.

Novi centar će se graditi neposredno uz postojeći Mepromex Centar u naselju Tešanjka, koji se nalazi svega 5 km od prometnice M17.

8. Bh. kompanija privlači pažnju na svjetskom vojnom sajmu

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) predstavila se na međunarodnom vojnom sajmu IDEX u Abu Dabiju, jednom od najvećih te vrste na svijetu.

Kompanija se na sajmu predstavlja sa nizom svojih proizvoda, od poluautomatskog pištolja Vampir, multifunkcionalnog vozila Despot, sistema za deminiranje itd. Ova kompanija privukla je mnogo pažnje. Zanimljivo je da je s njenim proizvodima upoznat i egipatski ministar odbrane Mohamed Ahmed Morsi.

7. Turska firma İndes Mühendislik investiraće u Banoviće

Načelnik Općine Banovići Bego Gutić sa saradnicima ugostio je delegaciju Turske firme İndes Mühendislik koju je predvodio generalni direktor Melih OZKAN. Razgovaralo se o privrednim potencijalima, mogućnostima i saradnji u oblasti privredi, te mogućim zajedničkim projektima privrednika iz Banovića i Ankare.

İndes Mühendislik se bavi dizajniranjem i montažom najsavremenijih uređaja za napajanje energijom, kao što su sistemi za praćenje koji rade na principu obnovljivih izvora energije, dizajnom i montažom opreme za praćenje šumskih požara, javne rasvjete i sličnim projektima.

6. Uskoro kreće izgradnja hotela na Plavoj vodi

Uskoro počinju radovi na izgradnji luksuznog hotela na Plavoj vodi u Travniku. Riječ je o poznatoj turističkoj destinaciji koja će ovim biti dodatno obogaćena. Prema najavama investitor, inače vlasnika poznate ćevabdžinice Hari, luksuzni hotel će ponuditi brojne nove sadržaje, koji do sada u ovom gradu nisu bili zastupljeni.

– Uspješna priča u ugostiteljstvu se nastavlja, ovoga puta u malo drukčijem smjeru, ali s ciljem unapređenja smještajno-ugostiteljske ponude i obogaćivanja turističkih sadržaja i usluga u gradu Travnik – navode investitori.

5. Proizvođač LED displeja zaposlit će još 17 radnika, planira da udvostruči izvoz

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević posjetio je kompaniju „Antena net“ iz Teslića za koju je rekao da predstavlja jednog od lidera u proizvodnji reklamnih LED displeja u regionu. Najavljeno je i širenje poslovanja i nova zapošljavanja.

Vlasnik kompanije Radenko Aleksić rekao je da trenutno ova kompanija zapošljava dvadesetak radnika, a idućeg mjeseca planira zaposliti još 17 budući da šire poslovanje na zemlje bivše Jugoslavije, kao i u Austriju, Švajcarsku, Njemačku i Tursku. U pregovorima su i sa Ruskom Federacijom.

4. Neboder u New Yorku naručio stolariju od firme iz Novog Travnika

Firma Alfa sa sjedištem u Novom Travniku napravila je veliki uspjeh. Firma se više od 15 godina bavi proizvodnjom kvalitetnih unutarnjih sobnih vrata, ako i PVC stolarijom.

Preduzeće je bilo bazirano na tržište Balkana, ali se sve više otvaraju mogućnosti za izvoz i poslovanje u evropskim zemljama. Kvalitetan proizvod prepoznala je i firma iz Sjedinjenih Američkih Država, tačnije iz New Yorka, koja je za jedan neboder u jednom od najljepših gradova svijeta, naručila 3.000 sobnih vrata.

3. Privrednik iz Kazahstana zainteresovan za kupovinu i oživljavanje fabrike u Jajcu

Privrednik iz Kazahstana Nigmatulin Erlan Zayrullaevich ovih dana, zajedno sa svojim saradnicima, boravi u Jajcu, s namjerom da investira u ovaj bosanskohercegovački grad.

Zayrullaevich, koji je vlasnik nekoliko fabrika u Kazahstanu i Gruziji, čiji se proizvodi izvoze u 47 država, razmatra mogućnosti kupovine bivše fabrike Elektrobosna u Jajcu, te pokretanje proizvodnje i zapošljavanje nekoliko stotina radnika.

2. Bingo u novoj investiciji: Proizvodit će 6,4 miliona jaja godišnje, nada se izvozu u EU

Kompanija „Bingo“ otvorila je na području Kalesije repro centar i inkubatorsku stanicu koji će joj omogućiti da godišnje proizvodi blizu 6,5 miliona jaja i blizu 2,4 miliona jednodnevnih koka nosilja. Najavljen je i ulazak na tržište zemalja CEFTA-e.

Ovaj repro centar koji se nalazi u Vukovijama Gornjim te Inkubatorsku stanicu u Tojšićima obišli su zajedno sa vlasnikom kompanije „Bingo“ Senadom Džambićem i Enesom Omerovićem rukovodiocem peradarske proizvodnje načelnik Kalesije Sead Džafić, premijer Vlade Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vahidin Smajlović.

1. U Tešnju Otvoren logistički centar na 5.000 kvadratnih metara

Presijecanjem vrpce svečano je otvoren novi logistički centar kompanije Mann+Hummel BA u Tešnju. Radi se o objektu površine od oko 5.000 kvadratnih metara a izgradnja ovog objekta najveća je dosadašnja investicija u BiH kompanije Mann+Hummel BA.

– Sama investicija je koštala preko 4 miliona eura i trajala je punih godinu dana. Širenje logističkog prostora znači i stvaranje novog proizvodnog prostora u okvirima postojećih objekata, što je i preduslov rasta naše fabrike u Tešnju – rekao je Mahmut Galijašević, generalni direktor Mann+Hummel BA Tešanj.