Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja njemačka kompanija iz oblasti autoindustrije širi kapacitete u BiH, koja bh. kompanija namještajem oprema objekte širom svijeta, u kojoj bh. općini njemački Lidl traži lokacije, na kojoj evropskoj berzi je izlistana bh. kriptovaluta…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. U avgustu počinje gradnja vjetroelektrane u KS

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane “Ivan Sedlo–Hadžići” sa direktorom kompanije “Suzlon Wind Energy BH” Samirom Džaferbegovićem.

Ovo je prva  vjetroelektana koja će se graditi na području  Kantona Sarajevo ove godine, investicione vrijednosti oko 30 miliona eura. Njenom izgradnjom Kanton će se priključiti zajednici proizvođača energije iz obnovljivih izvora.

9. Bh. kompanija najboljeg radnika nagradila automobilom

Fabrika namještaja “Standard” iz Prnjavora pravi je primjer kako se vodi briga o radnicima, te one najbolje redovno nagrade.

Oni su u protekloj godini organizovali nagradnu igru kako bi što više motivisale svoje radnike, a po posebnim parametrima najboljeg, Zorana Vranješa, nagradili su automobilom, dok su ostali nagrađeni finansijski.

8. Bh. kriptovaluta izlistana na svjetskoj berzi

Bosanskohercegovačka kriptovluta RuXCrypto (RXC) izlistana je na berzi licenciranoj od strane EU regulatora – Whitebit i njom se od ove sedmice tamo trguje.

Riječ je o kriptovaluti koja se “rudari” od 25. septembra prošle godine, a izlazak na ovu evropsku berzu veliki je uspjeh i poduhvat.

Sve to zahvaljujući entuzijastima predvođenim Nedžadom Smajićem i portalu specijalizovanom za blockchain tehnologije Crypto.ba.

7. Najveći izvoznik iz RS uspješno poslovao u godini pandemije

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, zvornička kompanija Alumina druga je na spisku najvećih izvoznika iz BiH a prva iz Republike Srpske.

U 2020. godini ostvarila je ukupan tehnološki rezultat proizvodnje od 233.000 tona, što je 78 posto u odnosu na godišnji plan.

Da kriza može biti šansa, dokaz je uspješno poslovanje zvorničke kompanije Alumina u godini kada je cijeli svijet ostao zaključan. Dobrom organizacijom uspjeli su doći do svakog kupca u 50 zemalja na pet kontinenata.

6. Artisan dizajnira namještaj koji krasi premium objekte širom svijeta

Artisan je bh. kompanija osnovana 2007. godina, a danas je prepoznata širom svijeta kao proizvođač specijaliziran za ručnu proizvodnju visokokvalitetnog namještaja od masivnog drveta.

Artisan namještaj krasi objekte u preko 65 država širom svijeta, među kojima su restorani sa Michelin zvijezdom poput Ox&Klee u Kelnu, MARSAN par Hélène Darroze u Parizu, Mila restoran u Miamiju, do hotela poput Andaz hotela u Londonu, Aman hotela, Hyatt ili Four Seasons hotela.

Svakako je i nezaobilazna saradnja Artisana sa Starbucksom koji je zadnje 2 godine radio na svojim high-end poslovnicama, pa su Artisan proizvodi korišteni za njihovo opremanje i nalaze se u premium objektima u Los Angelesu, Rijadu, Milanu, San Franciscu.

5. Lactalis investirao 2,7 miliona u Gradačcu

Mljekara Inmer koja posluje u sklopu najveće mljekarske kompanije na svijetu Lactalis Group, u prošloj godini je ostvarila odlične rezultate u otkupu mlijeka s domaćih farmi.

U odnosu na 2019. godinu vlastiti otkup mlijeka porastao je za milion i pol litara što čini povećanje od 8% ukupnog unosa mlijeka u mljekaru.

Lactalis BH nastavlja posvećenost putu razvoja mljekarskog sektora u BiH. Krajem prošle godine investirali su 2,7 miliona KM u jedno od najvećih mljekarskih postrojenja u BiH, fabriku Inmer u Gradačcu, što je i dovelo do povećanja proizvodnih kapaciteta i većeg otkupa mlijeka od domaćih farmera.

4. U martu počinje izgradnja privatne bolnice vrijedne 100 miliona KM

Na području sarajevske općine Novi Grad Sarajevo uskoro će početi izgradnja savremene privatne bolnice. Riječ je o zajedničkoj domaćoj i stranoj investiciji čija će vrijednost biti veća od 100 miliona KM.

Investitori su već uplatili rentu za prvu fazu izgradnje. Procedura izbora izvođača radova je pri kraju i radovi na izgradnji bolnice trebali bi početi već u martu, najavio je načelnik ove lokalne zajednice.

Bolnica će biti smještena u blizini Doma zdravlja Novi Grad što će predstavljati svojevrstan zdravstveni kompleks na području ove općine.

3. Lidl dolazi u BiH: Potvrdio prvi čovjek Općine Stari Grad

Trgovački gigant Lidl otvorit će prodavnice u Sarajevu a između ostalog traži objekte i na području Općine Stari Grad, potvrdio je načelnik ove općine Ibrahim Hadžibajrić.

Prema njegovim riječima Lidl trenutno traži lokacije a spreman je da u BiH i u Sarajevo uloži oko 700 miliona eura.

2. Violeta kupila udio u sarajevskoj firmi za 4,5 miliona KM

Kompanija Violeta iz Gruda kupila je oko četvrtine dionice firme Distributivni centar (TPDC) “Sarajevo”, saznaje BiznisInfo. Violeta je udio, od ukupno 80.342 dionice platila oko 4,5 miliona maraka.

Dionice je prodala Fortenova grupa čiji je udio u TPDC-u time smanjen sa oko 51 na oko 26,5 posto. Fortenova je sada drugi najveći dioničar, a Violeta treći.

1. Automobilska industrija: Nijemci će u Rajlovcu graditi i treći pogon

Renomiranja njemačka kompanija iz sektora autoindustrije Selzer koja je prošle godine započela svoje poslovanje u Rajlovcu, širi svoje kapacitete. Nakon što je prošle godine završila svoj prvi objekat, započela je izgradnju drugog a u planu je i treći, najavio je načelnik sarajevske općine Novi Grad Semir Efendić

– Dugo vremena i uloženog truda trebalo je da se stekne povjerenje njemačkih kompanija iz oblasti autoindustrije za izgradnju njihovih proizvodnih pogona u okviru industrijske zone Rajlovac. Nakon što su u proteklim godinama izgrađeni pogoni za potrebe kompanije Veritas u kojima je zaposleno blizu 400 radnika, u prošloj godini na lokalitet Rajlovca stigla je i renomirana njemačka kompanija Selzer – kazao je Efendić.