Najveći izvoznik iz RS uspješno poslovao u godini pandemije

0

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, zvornička kompanija Alumina druga je na spisku najvećih izvoznika iz BiH a prva iz Republike Srpske.

U 2020. godini ostvarila je ukupan tehnološki rezultat proizvodnje od 233.000 tona, što je 78 posto u odnosu na godišnji plan.

Da kriza može biti šansa, dokaz je uspješno poslovanje zvorničke kompanije Alumina u godini kada je cijeli svijet ostao zaključan. Dobrom organizacijom uspjeli su doći do svakog kupca u 50 zemalja na pet kontinenata.

Pomoćnik direktora za strategiju, razvoj i tržište kompanije Alumina Radislav Filipović ističe da u periodu kada je usljed logističkih problema konkurencija sa Bliskog istoka kasnila, oni su bili u poziciji da isporuče i one količine koje su bile planirane i od njih, i samim tim su “zadivili kupce, naročito u dijelu Afričkog tržišta i Bliskog istoka”.

Mile Matić predsjednik Upravnog odbora kompanije Alumina kaže da je strateški plan za ovu godinu nova lepeza proizvoda.

I dok multinacionalne kompanije zbog pandemije otpuštaju radnike, zatvaraju pogone, zvornička Alumina sa preko 1.500 zaposlenih ne krije da je njihovo najveće oružje domaća pamet koju čini tim mladih inženjera. Od 2013. do danas, napravili su 27 novih proizvoda, pet u prošloj godini.

Poslovna politika Alumine je da uvijek imaju veće zalihe sirovine i gotovih proizvoda koje nisu predviđene planom, što se u doba krize ispostavilo kao tajna poslovnog uspjeha, javlja RTRS.