Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji gigant otvara bazu na sarajevskom aerodromu, ko je kupio tvornicu eksploziva “Vitezit”, u kom gradu bi se mogao graditi kompleks vrijedan 150 miliona KM, gdje se gradi najduži most u BiH…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Sprema se izgradnja još jedne dionice autoputa

Autoceste Federacije početkom ovog mjeseca raspisle su tender za izradu Glavnog projekta dionice Ozimica – Poprikuše. Poprikuše se nalaze južno od Žepča, a Ozmica sjeverno od tog grada.

Dakle, riječ je o dionici koja prolazi pored Žepča. Ova dionica autoceste duga je 12,9 kilometara.

Procijenjena vrijednost ugovora za izradu projekta je 4,1 milion KM bez PDV-a. Ponude će biti otvorene 24. marta, a kompanija koja bude izabrana imat će 10 mjeseci da obavi posao, odnosno da izradi projekat.

9. Sada u BiH možete kupovati televizore, telefone… za Bitcoine

Kompanija No Limit Tehnology iz Sanskog Mosta omogućila je plaćanje robe u digitalnim valutama.

Firma se bavi prodajom robe kao što su mobiteli, laptopi, televizori… Kupovinu Bitcoinom omogućila je putem svog webshopa, uz druge, standardne načine plaćanja, poput gotovine i kartice.

Zebir Filović, direktor kompanije No Limit tehnology kaže za BiznisInfo da je plaćanje Bitcoinom dugo bilo u opciji, ali da je sve trebalo pripremiti.

8. Mladi poduzetnik iz Visokog u pandemiji pokrenuo biznis

Mladi poduzetnik iz Visokog Ibrahim Kunić, u godini obilježenoj pandemijom, počeo je razmišljati o novim modelima poslovanja i prilikama koje se pojavljuju zbog potrebe većeg stepena higijenske i zdravstvene zaštite.

– Povezali smo se s našim čovjekom u Kanadi, koji nam je ponudio neka nova softverska rješenja, ali i mašine koje smo na tržištu Bosne i Hercegovine prvo iskoristili u samouslužnim autopraonama. Mašina za izbacivanje jednokratnih krpa sa integrisanim polir gelom za sušenje i poliranje auta, postala je pravi hit među vozačima, te smo kroz to prepoznali da su ljudi spremni platiti ovakav proizvod i na našem tržištu – navodi Kunić.

Njegovu priču pročitajte OVDJE

7. U BiH ima metala koji Evropi očajno treba

Potražnja za najlakšim metalom na svijetu, litijumom, snažno će rasti u narednim godinama, dok proizvođači automobila povećavaju proizvodnju električnih vozila (EV).

Evropa je već važno središte za proizvodnju električnih vozila, koja zahtijevaju litijum za litijum-jonske  baterije. Ovaj metal također se koristi u elektronici i pri skladištenju energije iz obnovljivih izvora.

Međutim, proizvođači EV-a na kontinentu ovise o uvozu: većina litijuma na svijetu proizvodi se u Australiji, potom južnoameričkom “litijumskom trokutu” Čileu, Boliviji i sjeverozapadu Argentine, te u Kini.

Stoga  sve veći broj firmi želi razviti ležišta litijuma širom Evrope, uključujući zapadni Balkan, posebno Srbiju, a odnedavno i Bosnu i Hercegovinu.

6. Najduži most na koridoru u BiH užurbano se gradi

Iz kompanije Hering objavili video s gradilišta mosta Počitelj. Kada se izgradi, bit će to najduži most na koridoru 5C sa 945 metara dužine i visinom od 100 metara.

Posao izgradnje ovog mosta dodijeljen je kineskim kompanijama, a podizvođač je širokobriješki „Hering“.

5. Jajce bi moglo dobiti kompleks vrijedan 150 miliona KM

S ciljem upoznavanja sa projektom čija bi realizacija imala veliki značaj za općinu Jajce, kao i za razvoj turističke ponude grada, prezentovan je projekat „Hotel Jajce Lake Resort“.

Ovim projektom je predviđena izgradnja smještajnih kapaciteta hotelskog i apartmanskog tipa sa 207 soba, te niz atraktivnih pratećih sadržaja.

Prezentacija je obavljena u prisustvu predstavnika Općine Jajce, Federalnog ministarstva prostornog uređenja,  Zavoda za zaštitu spomenika, investitora „Manazel al Reef“ da.o.o. Sarajevo i tima kompanije “Bosna inžinjering” d.o.o. kao agenta investitora.

4. Trgovački lanac iz Dervente oživljava Unis

Trgovački lanac “Fructa Trade” iz Dervente otkupio je višemilionska potraživanja u Fabrici cijevi “Unis” u toj opštini, a plan je da po okončanju stečaja u nekadašnjem posavskom gigantu ponovo pokrene proizvodnju.

Potvrdio je to vlasnik Trgovačkog lanca “Fructa Trade” Duško Reljić pojasnivši da su otkupili 31 milion maraka priznatih potraživanja kompanije “Heta”.

– Sada smo jedan od daleko najvećih povjerilaca u “Unisu”. Kada stečajni postupak bude završen i kada uđemo u preduzeće, vidjećemo u kakvom je stanju oprema i napraviti dobru analizu da vidimo da li ćemo nastaviti djelatnost kojom se ovo preduzeće ranije bavilo ili ćemo pokrenuti neku drugu proizvodnju – rekao je Reljić.

3. 150 novih radnih mjesta u konjičkom Igmanu

Igman” Konjic završava proceduru prijema još 150 radnika. Radi se o proširenju kapaciteta s obzirom na to da je “Igman” već za 2021. i 2022. popunjen što se tiče narudžbi i prave se ugovori za 2023. i 2024. godinu.

– Dakle, proširenje kapaciteta, nova radna mjesta, kako smo i obećali na početku rada vlade u ovom mandatu. U namjenskoj industriji ponovo povećanje broja radnika – istakao je resorni ministar Nermin Džindić.  

2. Hrvatski biznismen kupio tvornicu eksploziva “Vitezit”

Posrnula tvornica eksploziva u Vitezu “Vitezit” prodata je kompaniji “Winsley defence group” u vlasništvu hrvatskog trgovca naoružanjem Zvonke Zubaka.

U prostorijama Općinskoga suda u Travniku održana je javna prodaja imovine stečajnog dužnika PS “Vitezit” iz Viteza, koji je zapošljavao više hiljada djelatnika i bio temelj razvoja ne samo BiH nego i cjelokupne regije.

Na javnoj prodaji za najvažniji dio poslovnog sustava “Vitezit” koji je u stečaju, Zubakova kompanija platila je nešto više od 5,5 miliona eura.

1. Wizz Air otvara bazu na sarajevskom aerodromu

Wizz Air, jedna od aviokompanija s najbržim rastom i vodeći niskotarifni prevoznik u Evropi, otvoriće svoju bazu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, objavljeno je na zajedničkoj press konferenciji kompanije i sarajevskog aerodroma.

Na sarajevskom aerodromu baziraće jedan avion i uvesti 9 linija i to za Dortmund, Memingen, Kopenhagen, London, Bazel i Brisel. Od 22. maja povezaće Sarajevo sa Parizom a od 23. maja letjeće i za Eindhoven i Geteborg.

Imaćemo veliku mrežu od 26 linija iz naše dvije baze u BiH – najavili su iz kompanije, navodeći kako se nadaju da će otvaranje baze doprinijeti i razvoju i oporavku turizma u BiH i njenom glavnom gradu.