Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko želi graditi fabriku dinamita u Živinicama, ko je novi vlasnik Central osiguranja, koja domaća firma kreće u proizvodnju 5.000 pištolja, gdje u BiH investitori iz Saudijske Arabije planiraju graditi kompleks…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. U Lukavcu će se graditi fabrika pitke vode

Na području općine Lukavac biće izgrađena fabrika pitke vode čime će biti riješen dugogodišnji problem snabdijevanja pitkom vodom.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Zvjezdan Karadžin i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK Vahidin Smajlović u četvrtak su sa načelnikom Lukavca Edinom Delićem prisustvovali uvođenju u posjed eksproprisanih nekretnina na lokaciji na kojoj je predviđena izgradnja fabrike pitke vode. 

9. Džindić uručio dozvolu za rudnik u Varešu

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i predstavnik firme Eastern Mining d.o.o., kompanije koja se bavi istraživanjem i eksploatacijom ruda, obratili su se medijima.

Ova firma je od 2017. godine fokusirana na oživljavanja rudarske industrije u općini Vareš gdje je pronašla vrijedna nalazišta metala.

Džindić je na pres-konferenciji uručio dozvolu za površnu ekspoataciju i preradu olova, bakra i barita u Varešu na lokalitetu Veovače Paulu Croninu, direktoru kompanije Adriatic Metals koja je vlasnik Eastern Mininga.

8. Ko su Turci koji žele praviti dinamit u Živinicama

Mnogo pažnje izazvala je informacija da su predstavnici turske kompanije Atesçi boravili u Živinicama i Konjicu te dogovorili izgradnju dvije fabrike namjenske industrije koje će zaposliti 200 radnika.

Inicijalno je predviđeno, kako je kazao gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković, da fabrika proizvodi dinamit, ali će se vremenom asortiman proizvoda vjerovatno i širiti. Prema najavi, već polovinom ljeta realizacija investicije bi mogla započeti a sljedeće godine u ovo doba fabrika bi već mogla biti izgrađena.

Atesçi dizajnira i proizvodi kompletne proizvodne linije za municiju malog kalibra a počeli su u industriji lova. Pročitajte više informacija o ovoj kompaniji.

7. ASA Finance zvanično preuzeo Central osiguranje

Na vanberzanskom tržištu Sarajevske berze ove sedmice je prijavljen paket dionica emitenta Central osiguranje u vrijednosti od 25.600.236 KM. U sklopu dvije transakcije prometovano je 41.513 dionica.

Većinski paket ovog osiguranja, kao što se vidi iz ovježene liste dioničara, preuzeo je ASA Finance d.d. Sarajevo. ASA Finance sada posjeduje oko 86,5 posto dionice Central osiguranja.

6. Bingo povećao svoj udio u firmi Unevit iz Konjica

Kompanija Bingo iz Tuzle povećala je svoj vlasnički udio u konjičkom preduzeću Unevit. Bingo je svoj udio povećao za više od 10 posto i sada ima 84,1 posto dionica Unevita.

Svoj udio u preduzeću prodao je ZIF Crobih Fond d.d. Mostar, koji je time izašao iz vlasničke strukture. Bingo je za udio mostarskog fonda u Unevitu platio oko 62 hiljade maraka.

5. Nekad mala pilana, danas proizvođač i izvoznik

Petorica braće vlasnici su firme Dolac koja se nalazi u neposrednoj blizini Tomislavgrada. Ova kompanija ima dugogodišnju istoriju a ono što je zanimljivo jeste da su tokom godina poslovanja mijenjali djelatnost.

“Firma je osnovana 1990. godine i tad smo prerađivali voće odnosno banane. Kad je došao rat promijenili smo djelatnost s obzirom da je bilo puno granica i počeli se baviti preradom drveta. Krenuli smo s malom pilanom i 2002. smo dobili kredit od Razvojne banke i tad smo pokrenuli pogon za proizvodnju masivnih ploča”, govori Marijan Pašalić, predsjednik Uprave firme Dolac.

Ova firma danas broji oko 35 uposlenih radnika koji zajedničkim snagama prerađuju drvo.

4. Investitor iz Saudijske Arabije kupio zemljište u Varešu, planiran veliki kompleks

Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić razgovarao je s predstavnikom investitora iz Saudijske Arabije koji na području općine Vareš planira graditi veliki turističko-rekreacioni kompleks.

Emir Terović, direktor firme REC Sarajevo, konsultant investitora, upoznao je premijera Bašića da je investitor već otkupio privatno zemljište površine 55 hektara na kojem je planirana izgradnja kompleksa sa hotelom, popratnim objektima, rekreacionim centrima, vilama, biciklističkim stazama, adrenalin parkovima i drugim sadržajima.

Samo u izgradnju infrastrukture, vodovoda i putnih veza, planirano je ulaganje od 10 miliona eura.

3. Tehnički remont Bratunac planira proizvodnju 5.000 pištolja, u pripremi i prototip novog vozila

Uprkos svim poteškoćama u poslovanju koje je donijela pandemija virusa korona, u hangarima Tehničkog remonta Bratunac (TRB) rade punom parom na modernizaciji poluautomatskog pištolja “RS9 vampir”, a plan je da se do kraja godine na domaćem i inostranom tržištu nađe oko 5.000 komada.

Rekao je to generalni direktor i vlasnik TRB-a Slavenko Ristić naglasivši da će do kraja februara i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS biti isporučena planirana količina pištolja.

Trenutno rade i prototip jednog novog vozila, manje kategorije, o kojem će pričati više kada prototip bude završen.

2. TT Kabeli: Od par metara kabla do jednog od vodećih bh. izvoznika

Naš portal je prije nekoliko dana objavilo listu najvećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine u 2020. godini. Ono što upada u oči jeste jedno novo ime na listi – kompanija TT Kabeli iz Širokog Brijega.

Ova kompanija, koja u široj javnosti nije mnogo poznata, našla se na 8. mjestu najvećih bh. izvoznika u prošloj godini.

Riječ je o privatnoj kompaniji koja je osnovana prije nekih 12 godina, a koja je postala ne samo vodeći proizvođač kablova u Bosni i Hercegovini, već i važan igrač na cijelom evropskom tržištu.

1. U Hercegovini niču tri nove fabrike

U nešto više od godinu dana na području Hercegovine niknut će tri nove tvornice koje će otvoriti stotine novih radnih mjesta.

Zahvaljujući realizaciji projekata koji su tek u najavi te onima čija se realizacija privodi kraju, od Ljubuškog, preko Čapljine do Mostara velik broj ljudi dobit će priliku ostvariti radni odnos. Riječ je o projektima Violete iz Gruda, Podravke iz Hrvatske te Braće Pivac.