Nekad mala pilana, danas proizvođač i izvoznik

0

Petorica braće vlasnici su firme Dolac koja se nalazi u neposrednoj blizini Tomislavgrada. Ova kompanija ima dugogodišnju istoriju a ono što je zanimljivo jeste da su tokom godina poslovanja mijenjali djelatnost.

– Firma je osnovana 1990. godine i tad smo prerađivali voće odnosno banane. Kad je došao rat promijenili smo djelatnost s obzirom da je bilo puno granica i počeli se baviti preradom drveta. Krenuli smo s malom pilanom i 2002. smo dobili kredit od Razvojne banke i tad smo pokrenuli pogon za proizvodnju masivnih ploča – govori Marijan Pašalić, predsjednik Uprave firme Dolac u videu koji je objavila Razvojna banka FBiH.

Ova firma danas broji oko 35 uposlenih radnika koji zajedničkim snagama prerađuju drvo.

Mi radimo sječu i izvoz. Imamo i prevoz, pilamo, sušimo, lijepimo i proizvodimo masivne ploče, uglavnom CC klase, za vrtne garniture. Izvozimo uglavnom u Hrvatsku i Srbiju, nešto u Sloveniju. Rezana građa ide u Albaniju – istakao je Pašalić.

Problemi sa pandemijom koronavirusa utjecali su i na poslovanje ove kompanije no ne u toj mjeri koliko se očekivalo, kazao je Pašalić.

S obzirom na to da je Dolac dugogodišnji partner Razvojne banke Federacije BiH nova COVID linija bila je spas u zadnji čas.

Firma Dolac je divan klijent. Jedan od najstarijih klijenata. Korisnici su naših usluga od 2002. godine i za cijelo vrijeme koristili su sredstva iz raznih kreditnih linija. Radi se o jednoj respektabilnoj firmi koja svojih 80 posto proizvoda izvozi. Trenutno koriste četiri kreditne linije. Jedna je linija za izvršeni izvoz, druga j keditna linija za tekuća sredstva za izvoznike a treća je komisioni kredit za opremu u pilani. Četvrta linija je nova COVID kreditna linija namijenjena za poboljšanje likvidnosti firmi – kazala je Duška Semren, rukovodilac poslovnice Razvojne banke Federacije BiH u Livnu.