U Hercegovini niču tri nove fabrike

0

U nešto više od godinu dana na području Hercegovine niknut će tri nove tvornice koje će otvoriti stotine novih radnih mjesta.

Zahvaljujući realizaciji projekata koji su tek u najavi te onima čija se realizacija privodi kraju, od Ljubuškog, preko Čapljine do Mostara velik broj ljudi dobit će priliku ostvariti radni odnos. Riječ je o projektima Violete iz Gruda, Podravke iz Hrvatske te Braće Pivac, piše Večernji list BiH.

Prema najavama, prva bi trebala biti završena tvornica u Čapljini.

Riječ je o tvornici keksa i vafla “Lasta” Čapljina koju je kupio vlasnik Violete Petar Ćorluka. Odlučio je iz temelja promijeniti i modernizirati nekadašnji simbol Hercegovine te slasne delicije izvoziti na velika evropska tržišta. Krajem prošle godine Ćorluka je za medije izjavio kako sve ide prema planu te da se početak probne proizvodnje očekuje već u febraru ili martu.

“Sva tehnologija dogovorena je s najpoznatijim njemačkim proizvođačima i dosada je potvrđeno oko 10 miliona eura samo za strojeve”, kazao je tom prilikom Ćorluka.

Uz Lastu, ovog ljeta u pogonu bi trebala biti i Podravkina tvornica koja niče u Kruševu nadomak Mostara. Riječ je o velikom projektu koji će jednako kao i ostala dva osigurati opstanak na ovim prostorima. Na samom kraju prošle godine Podravka i mostarska Marinada potpisali su ugovor o strateškom partnerstvu kojim koprivnička kompanija preuzima kontrolu i proces uzgoja i prerade povrća u Hercegovini.

Godina oporavka

Treći projekat koji će zasigurno zaustaviti iseljavanje bit će realiziran u Ljubuškom. Naime, braća Pivac krajem prošle godine kupila su zemljište na prostoru privredne zone Mostarska Vrata – Cerno gdje planiraju izgraditi pogon koji će sadržavati skladište svježeg mesa, skladište zamrznutog mesa, pogon rasijecanja, pogon pakiranja svježeg mesa, pogon narezivanja, sušaru, proizvodnju mesnih prerađevina, diskont, maloprodaju, administraciju i komercijalu te odjel transporta.

Kompletni kompleks po završetku izgradnje trebao bi zapošljavati od 60 do 70 osoba.

“Projekat braće Pivac je u procesu iznošenja potrebnih lokacijskih i građevinskih dozvola za objekt koji će graditi u našoj poslovnoj zoni. Do 1. marta 2021. godine trebale bi se pribaviti sve potrebne dozvole i tada započeti građevinske radove”, izjavio je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Ljubuški gradonačelnik Vedran Markotić.