Od par metara kabla do jednog od vodećih bh. izvoznika

0

Naš portal je prije nekoliko dana objavilo listu najvećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine u 2020. godini. Ono što upada u oči jeste jedno novo ime na listi – kompanija TT Kabeli iz Širokog Brijega.

Ova kompanija, koja u široj javnosti nije mnogo poznata, našla se na 8. mjestu najvećih bh. izvoznika u prošloj godini.

Riječ je o privatnoj kompaniji koja je osnovana prije nekih 12 godina, a koja je postala ne samo vodeći proizvođač kablova u Bosni i Hercegovini, već i važan igrač na cijelom evropskom tržištu.

“Najmodernija tehnologija glavnih evropskih proizvođača kablovskih mašina, kombinacija mladih i motiviranih ljudi i iskusnih inženjera, zajedno s jasnom vizijom i strategijom kako dovesti mladu firmu na zahtjevno tržište kablova, bio je velik zadatak menadžmenta i vlasnika kompanije TT-a kablovi”, navode iz ove kompanije.

Nakon što su u ljeto 2008. proizvedeni prvi metri kabla, firma sada izvozi kablove u više od 50 različitih zemalja, snabdijevajući sve glavne veletrgovce i specijalizirane kompanije za kablove u Evropi, Skandinaviji, Africi i zemljama Bliskog Istoka.

“Ponosni smo što možemo reći da imamo sjajne reference u poslovanju i da smo kvalificirani kao preferirani dobavljač u cijeloj Evropi, sa puno projekata po principu ključ u ruke, poput vjetroelektrana i solarnih farmi te mnogo uspješnih projekata u distribuciji i prijenosu”, kažu iz ove komanije.

Orijentacija prema kupcima, fleksibilnost i pouzdanost bili su ključ brzog rasta firme s jasnom vizijom da bude respektabilan igrač u 1 kV kablovima. Ta jasna vizija uključivala je stvaranje grupe distributera za evropska tržišta.

TT Cables Nordic osnovan je u decembru 2016. Firma je osnovana s ciljem distribucije proizvoda na baltičko i skandinavsko tržište. Uposlenici TT Cables Nordic imaju dugogodišnje iskustvo u industriji kablova.

Iste godine osnovana je i TT Kabeli doo Beograd, kao i Kabeks Kables Dooel Negotino, radi bolje pokrivenosti tržišta i pronalaženja novih kupaca.

Prema registru privrednih subjekata, većinski vlasnik firme je kompanija A3 d.o.o. Široki Brijeg, a manji udio ima Tihomir Zovko. Vlasnik firme A3 je Josip Kožul.

D. Sinanović