Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji bh. poduzetnik je radnika nagradio automobilom, koji njemački investitor u Goraždu planira otvoriti fabriku za 150 radnika, ko su najveći bh. izvoznici i uvoznici, ko su vodeći igrači na tržištu supa u BiH…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

10. Bh. poduzetnik radnika nagradio novim automobilom

Zdenko Baković, poduzetnik iz Tomislavgrada i vlasnik kompanije Kamensko d.o.o., nagradio je tokom proteklih praznika računovotkinju ove kompanije novim automobilom.

Sam Baković potvrdio je to za BiznisInfo no nije želio davati nikakav komentar.

– Tako je, ali nema se tu šta komentarisati. Nisam ni imao namjeru da ta informacija izađe u javnost – kazao nam je Baković.

9. Montažne kuće iz BiH idu na tržište SAD

U jeku pandemije koronavirusa, kada izvoz opada i prodaja stagnira, iz Semberije je put Evrope i svijeta otišlo 50 posto montažnih kuća više nego u 2019. godini. Jedina bijeljinska kompanija koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća uspjela je da u godini pandemije poveća prodaju i otvori nova tržišta.

“Prodali smo robe više nego što smo mogli da zamislimo. Ono što hoću da istaknem je da je ‘Steko centar’ ove godine imao proizvodnju veću za 53-54 posto, što je nevjerovatno pod kakvim smo uslovima radili. Sada se pokrenulo tržište Austrije, Slovenije, Hrvatska se otvorila nevjerovatno, otvorila se Holandija kao jedno novo tržište”, navodi Milenko Stevanović, vlasnik firme  “Steko centar”, Bijeljina.

Početkom marta prodat će i prvu kuću na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, a uspjeli su da zaposle i nove radnike.

8. U Sarajevo stiže 25 trolejbusa, izabran dobavljač

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je Ugovor za nabavku 25 novih niskopodnih trolejbusa. Na međunarodnom tenderu koji je proveden u skladu sa pravilima Evropske banke za obnovu i razvoj – EBRD, izabrana je firma BKM Holding iz Bjelorusije. Ukupna vrijednost potpisanog Ugovora iznosi 14.014.914 eura.

7. U godini pandemije Tuzlanski kanton izlazi iz desetogodišnjeg akumuliranog deficita

I pored izuzetno teških i složenih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, Tuzlanski kanton će, prema procjenama ministra finansija TK Suada Mustajbašića, finansijski neizvjesnu 2020. godinu okončati sa tekućim suficitom u iznosu od 1 do 2 miliona KM.

Dodajući ovaj rezultat na dosadašnje aktivnosti Vlade, budžet Tuzlanskog kantona će u 2020. godini, prema riječima ministra Mustajbašića, prijeći iz desetogodišnjeg akumuliranog deficita u akumulirani suficit u iznosu od oko 25 miliona KM.

6. Porasla prodaja supa u BiH, ko su ključni igrači

Prodaja supe u 2020. porasla je u Bosni i Hercegovini usljed pandemije COVID-19, navodi se u istraživanju međunarodne kuće Euromonitor. Glavni razlog zbog kojeg su supe dobro prolazile u 2020. je lockdown koji je bio nametnut u prvom dijelu godine.

Kada je riječ o kompanijama, Vispak je ostao vodeći domaći proizvođač supe i za petama je Podravki u 2020. Vispakov udio u vrijednosti lagano se povećao u 2020. za razliku od Podravke koja je zabilježila pad, navodi se.

5. VE Podveležje proizvela prve količine električne energije

Vjetroagregati na lokacijama 7 i 8 VE Podveležje, u toku funkcionalnog testiranja, proizveli su prve kilovat sate električne energije koja je plasirana u prijenosnu mrežu.

Provedbom testiranja na prva dva vjetroagregata od ukupno 15 instaliranih na podveleškom platou, započela je završna faza ispitivanja funkcionalnosti vjetroagregata i proizvodnja električne energije na VE Podveležje. Izvođač radova Konzorcij Siemens u narednom periodu sukcesivno će ispitivati funkcionalnost i preostalih agregata.

4. Od početka godine 4.412 osoba ostalo bez posla u FBiH

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 11.01.2021. godine po prebivalištu zaposlenika iznosio je 516.081, podaci su Porezne uprave Federacije BiH.

U odnosu na 31.12.2020. godine kada je broj zaposlenih iznosio 520.493, taj broj je manji za 4.412. To je ujedno i najveći pad broja zaposlenih u posljednjih nekoliko mjeseci.

Podsjetimo da je najmanji broj zaposlenih od početka pandemije evidentiran na dan 5. maja prošle godine i iznosio je ukupno 507.607, a prošle godine je, prema podacima Porezne uprave FBiH, ukupno 15.252 ostalo bez posla.

3. Poništen ugovor o prodaji Doma penzionera, u igri novi kupac

Iako je Dom penzionera u Nedžarićima u Sarajevu sa pripadajućim zemljištem prodat prije više od godinu kompaniji Capital Holding za 10,3 miliona KM, zaključno s posljednjim danom prošle godine ugovor o prodaji je poništen. To je za BiznisInfo potvrđeno i u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

– Ugovor je automatizmom raskinut 31.12.2020. iz razloga jer kupac nije izmirio ugovorene obaveze – rečeno je iz Zavoda na naš upit.

U međuvremenu je novi kupac na adresu Zavoda uputio ponudu za kupovinu ovog objekta uz tvrdnju da je spreman kupovinu izvršiti po cijeni po kojoj je objekat i prodat.

2. Njemački investitor otvara fabriku u Goraždu

U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde uskoro bi trebala krenuti realizacija nove investicije koja će omogućiti zapošljavanje 150 osoba. Naime, predstavnicima Vlade putem video linka prezentovan je plan investitora Klausa Bellingrotha iz Njemačke koji podrazumijeva otvaranje fabrike za proizvodnju medicinskih kreveta i funkcionalnog namještaja u Goraždu.

1. Top 10 bh. izvoznika i uvoznika u 2020.

Najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine u prošloj godini bila je kompanija ArcelorMittal Zenica, dok je najveći uvoznik naftna firma Holdina Sarajevo, rečeno je za BiznisInfo iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Pogledajte koje su ostale kompanije u top deset izvoznika, odnosno uvoznika u BiH u 2020.