Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko otvara nova radna mjesta u Bijeljini a ko u Trebinju, koja kompanija je investirala 2 miliona KM u Velikoj Kladuši, koji tuzlanski gigant povećava proizvodnju, u kojem gradu „Vokel“ gradi objekat vrijedan 4 miliona KM…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Leburić komerc u Bijeljini otvorio još 50 radnih mjesta

Kompanija “Leburić Komerc” otvorila je u četvrtak u Bijeljini svoj novi maloprodajni objekat. U objektu “Fortuna home” koji je prvi objekat otvoren po novom konceptu kada je asortiman u pitanju, posao je dobilo 50 radnika.

  1. Cazinska kompanija udvostručila izvoz u Austriju

Potpis “Limometala” kada je u pitanju pokrivanje nose brojni poznati objekti širom BiH, Balkana i pojedinih država u EU, a firma je ostvarila saradnje sa poznatim svjetskim kompanijama.

Uprkos problemima koje je napravio koronavirus ova uspješna kompanija iz Cazina koja se bavi proizvodnjom krovnih i fasadnih profilisanih limova uspjela je da pored domaćeg i regionalnog tržišta zadrži većinu poslova u inostranstvu. Njihov partner u Austriji uduplao je narudžbe u 2020. godini.

  1. Investicija “Vokela” u Derventi od 4 miliona KM

U Derventi su boravili predstavnici kompanije „Vokel“ koja je kupila zemljište u Željezničkoj ulici, odnosno neposredno pored objekta „Robot“. U ovoj zoni se već gradi nekoliko novih objekata.

Sreli su se sa načelnikom opštine Miloradom Simićem i naglasili svoje opredjeljenje da grade objekat u Devrenti, kako su ranije planirali. Riječ je o objektu od oko 5.000 kvadratnih metara u kome će raditi tridesetak radnika, a investicija je procijenjena na oko četiri miliona maraka.

  1. Konzorcij 15 hercegovačkih firmi dao ponudu za izgradnju aerodroma u Trebinju

Konzorcij hercegovačkih građevinskih preduzeća dostavio je ponudu za izgradnju najvećeg infrastrukturnog projekta na ovom podneblju – aerodroma Trebinje.

U pismu namjere koje potpisuje 15 renomiranih firmi, istaknuto je da su tehničkim i kadrovskim kapacitetima potpuno spremni da učestvuju u projektu izgradnje aerodroma, poštujući sve propise i pravila struke, kao i rokove izgradnje koje odredi investitor.

  1. Trebinjski „Dineko“ će uskoro otvoriti još 40 radnih mjesta

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je tokom posjete Salonu za projektovanje namještaja “Dineko” iz Trebinja da je ova kompanija veoma prepoznata na tržištu BiH, te pohvalio njihov sistem poslovanja.

Direktor “Dineka” Duško Pantović rekao je da ova kompanija trenutno otvara tržište u Frankfurtu, kao i da će uskoro biti otvoreno 40 novih radnih mjesta na novom proizvodnom pogonu.

  1. Tuzlanska Solana ide ka rekordnoj proizvodnji

Tuzlanska Solana bliži se rekordnoj proizvodnji od 202.000 tona, koja je dostignuta 1974. godine.

– Mi u ovom momentu proizvodimo blizu 150.000 tona tako da imamo intenciju da ćemo u narednim godinama doći do ozbiljne rekonstrukcije našeg postrojenja i nadam se da ćemo vrlo brzo stići i prestići te količine – rekao je Bakir Smailagić, direktor d. d. Solana Tuzla.

Tuzlanska Solana je usprkos pandemiji koronavirusa uspjela zadržati prošlogodišnji obim proizvodnje i sačuvati 325 radnih mjesta.

  1. Nove investicije niču u Derventi, opštini koja nema nezaposlenih

Nova ulaganja u derventsku privredu, otvaranje novih radnih mjesta i dolazak novih investitora na područje opštine nije prekinula ni trenutna epidemiološka situacija.

Zajedničkim ulaganjem domaćih i stranih investitora, uz podršku lokalne zajednice, niče nova industrijska zona koju je načelnik opštine Milorad Simić okarakterisao kao odličan primjer zajedničkog angažmana privrednika i lokalne uprave odnosno uspješan vid javno-privatnog vlasništva.

  1. Bh. firma proizvela robota za dezinfekciju prostora

Iako je “Webo Bosnia” firma iz oblasti autoindustrije, kriza u toj industriji i manjak posla u polju konstrukcije alata kojim se proizvode dijelovi za automatske mjenjače, kao i cjelokupna situacija sa Covid-19, iznjedrila je novu poslovnu ideju.

U saradnji sa matičnom firmom “Webo Amtzell” u firmi “Webo Bosnia”, koja ima sjedište u Derventi, došli su na ideju da kreiraju robota sa UV-C zracima namjenjenog za dezinfekciju prostora. U preduzeću ističu da je naučno dokazano da UV-C zraci uništavaju 99 posto mikroorganizama (viruse i bakterije).

  1. Firma iz Velike Kladuše investirala 2 mil KM u novi objekat

Kompanija „Kolmix“ iz Velike Kladuše preselila je na novu lokaciju. Firma je kupila jedan dio objekta “Saniteksa” i u novi objekat je uloženo preko 2 miliona maraka. Proizvodno-poslovni dio se nalazi u objektu površine 3.440 metara kvadratnih, rekao je direktor Kolmixa Nedžad Mezildžić.

  1. Proizvođač prve bh. jahte ulazi u autoindustriju

Derubis Yachts“, kompanija iz Viteza koja je javnosti postakla poznata nakon što je proizvela prvu bh. jahtu koja je izazvala veliki interes na evropskom i svjetskom tržištu, započela je rad na novom projektu.

Riječ je o luksuznoj kamp prikolici dužine 7 i širine 2,4 metra a prvi ugovori o prodaji već su sklopljeni. Novi proizvod označiće ulazak viteške kompanije u autoindustriju a donijeće i nove pogone i nova zapošljavanja. PROČITAJTE VIŠE