Tuzlanski gigant ide ka rekordnoj proizvodnji

0

Tuzlanska Fabrika soli, koja je ove sedmice obilježila 135 godina rada, jedan je od najstarijih industrijskih pogona u našoj zemlji. Ova fabrika posredno je definirala i karakter Tuzle, kao radničke i multietničke sredine.

Tradicija proizvodnje soli u Tuzli traje oko 2.500 godina. Organizovana proizvodnja soli počinje krajem 15. vijeka, dolaskom osmanske vlasti, a industrijska eksploatacija vezuje se za dolazak Austro-ugarske uprave u našoj zemlji.

Prvi industrijski pogon za preradu soli izgrađen je 1885. godine i do danas prozvodnja soli ostaje jedna od najznačajnijih privrednih grana u Tuzli. Maksimalna proizvodnja, od 202.000 tona, dostignuta je 1974. godine.

Mi u ovom momentu proizvodimo blizu 150.000 tona tako da imamo intenciju da ćemo u narednim godinama doći do ozbiljne rekonstrukcije našeg postrojenja i nadam se da ćemo vrlo brzo stići i prestići te količine koje ste vi pomenuli – rekao je Bakir Smailagić, direktor d. d. Solana Tuzla, javlja BHRT.

Tuzlanska Solana je usprkos pandemiji koronavirusa uspjela zadržati prošlogodišnji obim proizvodnje i sačuvati 325 radnih mjesta. Takođe, uz izmirenje svih obaveza prema državi, sačuvan je i dostignuti radnički standard.

– Ono što je možda znakovito je da smo mi u vrijeme pandemije jako dobro radili. Znate, svi su se bojali da će stati komunikacija, tako da je naša so išla u tom periodu kad mi u stvari imamo zatišje, vanredno dobro. Tako da se to zaista pozitivno odrazilo i na naš poslovni rezultat – rekla je Ilvana Smajlović, predsjednica SO d. d. Solana Tuzla.

Zahvaljujući izuzetnom kvalitetu tuzanske soli, u Fabrici soli kažu da nisu zabrinuti za budućnost proizvodnje. Naravno, investicije u modernizaciju proizvodnje su neophodne, kao i istraživanja na otkrivanju novih nalazišta.

Bilo bi dobro i da konačno vrijedno istorijsko blago kojim raspolaže Muzej solarstva bude stavljeno na uvid domaćim i stranim posjetiocima.