Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko će graditi nova naselja u Sarajevu, koji milijarder širi poslovanja u BiH, koja kompanija investira još 4,5 miliona KM, u koji novi biznis ulazi vlasnik “Manje”, koju firmu preuzima “Prointer”, ko su najveći dužnici u FBiH…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. U najgorim vremenima drastično povećali prihode

Gigant domaće namjenske industrije, kompanija Igman iz Konjica drastrično je uvećala prihode u prvoj polovini ove godine, uprkos veoma izazovnoj situaciji. U prvoj polovini godine konjička kompanija ostvarila je poslovne prihode od oko 69,4 miliona maraka, u odnosu na 52,2 miliona iz istog perioda lani, te 44 miliona iz prve polovine 2018. godine.

Skoro kompletni prihodi ostvareni su na stranom tržištu, čime se ova kompanija ujedno pozicionirala i kao jedan od vodećih bh. izvoznika.

  1. Trgovci naftom otjerani u debeli minus

Prihodi trgovaca naftom u BiH drastično su smanjeni u prvom polugodištu 2020. Kompanija Energopetrol Sarajevo u prvoj polovini ove godine imala je poslovne prihode u visini od 62,3 miliona maraka, što je za oko 21 milion manje u odnosu na isti period lani.

Kompanija Nestro petrol Banjaluka u prvom polugodištu imala je ukupne prihode od 84 miliona KM, za razliku od 116 miliona iz prvih šest mjeseci 2019.

  1. Britanski milijarder širi poslovnu imperiju u BiH

Kompanija Virgin Pulse Tuzla dostigla je impresivnu prekretnicu od 300 zaposlenih. ⁣⁣

Podsjetimo da je ova IT kompanija, koja radi sa klijentima širom svijeta, dio poslovnog carstva jednog od najpoznatijih poduzetnika na svijetu, britanskog milijardera Richarda Bransona. Zanimljivo je da je kompanija u toku pandemije unaprijedila poslovanje i broj zaposlenih u BiH.

  1. Fabrika cementa Lukavac investira 4,5 miliona KM

Fabrika cementa Lukavac ove godine provodi investicione aktivnosti vrijedne 4,5 miliona KM. Daniel Maschtovský, član Uprave i izvršni direktor za finansije ove kompanije, za BiznisInfo je pojasnio o kakvoj se investiciji radi.

Inače, ove godine su otvorili još jednu modernu betonaru u Istočnoj Ilidži, što je treća Lukavac Beton podružnica. Kompanija nije osjetila prevelike posljedice krize izazvane pandemijom, iz razloga što su se dobro pripremili i organizirali. Prihodi u prvoj polovini ove godine su na nivou onih iz istog perioda lani.

  1. Bingo želi preuzeti TP DC Sarajevo

Kompanija Bingo iz Tuzle najavila je ponudu za preuzimanje kompanije TP Distributivni centar Sarajevo. Bingo je ovu namjeru objavio nakon što je stekao 43 posto dionica firme. Inače, većinski vlasnik kompanije TP DC Sarajevo je Fortenova grupa sa oko 51 posto dionica.

  1. “Prointer” preuzeo firmu “Sector ADS”

Banjalučka kompanija “Prointer” preuzela je firmu “Sector ADS”. “Prointer” je jedna od najvećih domaćim IT kompanija dok je “Sector ADS” jedna od firmi koje su bile u vlasništvu ubijenog biznismena Slaviše Krunića. Dvije kompanije su prije nekoliko mjeseci potpisale ugovor o kupoprodaji i prenosu udjela. U međuvremenu su i regulatori odobrili ovu akviziciju.

  1. Vlasnik “Manje” kupio firmu za proizvodnju liftova

Saša Trivić, vlasnik kompanije “Krajina Klas”, ušao je u novi biznis preuzimanjem banjalučke kompanije “Tri Best” koja se bavi proizvodnjom i servisiranjem liftova. Kompanija “Tri Best” smještena je u krugu Poslovne zone Ramići. Podsjetimo da u okviru Trivićeve kompanije “Krajina Klas” širom BiH posluje lanac maloprodajnih objekata pekarskih proizvoda pod brendom “Manja”.

  1. Objavljena lista najvećih dužnika u Federaciji

Porezna uprava Federacije BiH objavila je ove sedmice pregled poreznih obveznika sa iznosom duga po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada. Lista se sastoji od firmi koje su dugovale preko 50.000 KM na dan 30. juna 2020. godine. Na spisku se našlo ukupno 3.728 kompanija sa ukupim dugom od dvije milijarde i 585 miliona KM, prenosi BiznisInfo. Pogledajte ko su najveći dužnici.

  1. Novi veliki projekat u BiH čovjeka koji je zaslužan za zlatnu groznicu

Općinsko vijeće Vareš dalo je saglasnost za dodjelu koncesije na istraživanje i eksploataciju rude hroma na području Duboštica-Tribija, općina Vareš. Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona ranije je Općinskom vijeću i načelniku uputilo dopis u kojem se tražila saglasnost za dodjelu koncesije na istraživanje i eksploataciju rude hroma od strane privrednog društva “Seven Plus” d.o.o. Sarajevo.

Prema registru poslovnih subjekata, osnivač kompanije je Miloš Bošnjaković, koji je poznat kao jedan od osnivača firme Adriatic Metals koja je zaslužna za “zlatnu groznicu” u Varešu, nakon što je otkrila vrijedne zalihe metala na lokalitetima Rupice i Veovača.

  1. Arapski investitori gradit će niz naselja u Sarajevu

U rubnim dijelovima Sarajeva nastavlja se gradnja naselja iza kojih stoje investitori iz arapskih zemalja. Ovaj trend, prema svemu sudeći, neće usporiti u narednom periodu uprkos krizi u našoj zemlji i cijelom svijetu. 

Samo posljednjih mjesec dana donesene su odluke koje se tiču gradnje naselja u kojima je, ukupno gledano, predviđeno stanovanje više stotina, a možda i više hiljada ljudi. Naselja se nalaze u opštinama Vogošća, Ilijaš i Hadžići. Pogledajte o kojim naseljima je riječ.