Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja kompanija investira 10 miliona KM u Sarajevu, u kojem bh. odmaralištu će graditi jezero i roller coaster, koji industrijski kraj u BiH će konačno “izaći” na autoput, u kom gradu će biti otvorena fabrika vrijedna 12 miliona KM…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. BiH u avgustu nastavlja izvoz mesa u Tursku

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac i resorni entitetski ministri dogovorili su se ove sedmice sa predstavnicima turske kompanije “Tareks” da izvoz mesa iz BiH u Tursku bude nastavljen u avgustu, u skladu sa epidemiološkom situacijom. Na sastanku u Sarajevu dogovoreno je i da se od turske strane zahtijeva povećanje kvote za 2.000 tona u ovoj godini, čime bi otvorena kvota bila 5.000 umjesto dosadašnjih 3.000 tona mesa.

  1. Unioninvestplastika dala najnižu ponudu za štampanje glasačkih listića

Na tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića za Lokalne izbore u BIH pristigle su dvije ponude a firma Unioninvestplastika d.d. iz Vogošće dostavila je najjeftiniju. Ovaj ponuđač ponudio je cijenu od  688.485 KM dok je drugu ponudu dostavila grupa ponuđača predvođena firmom Atlantik BB iz Banjaluke koja je ovaj posao radila prethodnih godina. Oni su ovaj put ponudili cijenu od 920.000 KM.

  1. Uskoro otvaranje najvećeg “Binga” u BiH

U općini Novi Grad bit će otvoren najveći tržni centar kompanije “Bingo” u Bosni i Hercegovini. Radi se o poslovnom objektu čija je namjena trgovina, kultura i zabava. Objekat se sastoji od podruma i prizemlja. U podzemnoj garaži nalazi se 375 parking mjesta, što sa vanjskim parkingom čini ukupno 724 parking mjesta.

U prizemlju će se nalaziti hipermarket površine 10.700 kvadratnih metara, restoran sa galerijom i vanjskom terasom, te ostali poslovni prostori, kulturni i zabavni sadržaj, naveli su iz Općine Novi Grad.

  1. Na sjeveru BiH niče nova fabrika, zemljište dobili besplatno

Načelnik opštine Bosanski Brod Ilija Jovičić i suvlasnik firme DM montaža Mika Zečević potpisali su ugovor o dodjeli neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u vlasništvu opštine, radi izgradnje proizvodno-poslovnog objekta. Zemljište, površine 4.000 metara kvadratnih, nalazi se u poslovnoj zoni Skele. Na ovoj lokaciji bit će izgrađen savremeni proizvodno-poslovni objekat površine 1.300 metara kvadratnih.

Opština Brod dodijelila je ovoj firmi zemljište bez naknade jer će, na poslovima proizvodnje dijelova za energetska postrojenja, zaposliti novih 50 radnika. Inače, ova firma bavi se poslovima montaže, izrade i remonta energetskih postrojenja. Uspješno posluje na tržištu EU i susjednih zemalja, a trenutno zapošljava oko 75 radnika.

  1. Nukić za BiznisInfo: Banke će nastaviti kreditirati, kamate neće dramatično rasti

Admil Nukić, pomoćnik direktora Agencije za bankarstvo FBiH za superviziju banaka, kazao je za BiznisInfo da ne vjeruje da će doći do znatnijeg povećanja bankarskih kamata u narednom periodu. Dodao je da će banke nastaviti s kreditiranjem.

– Banke su više nego svi ostali zainteresovane da se tržište oživi. Stanje kamata vrlo vjerovatno će ovisiti o stanju kamatnih stopa koje će biti u Evropskoj uniji kao što je bilo i do sada. Ne vjerujem da će nakon ovoga nastati neko dramatično povećanje kamata, ali neke kratkoročne turbulencije ili samostalni potezi banaka su mogući – kazao je Nukić za naš portal. 

  1. H&M ne odustaje od otvaranja prodavnice u Tuzli

Drugi najveći svjetski trgovac na malo u sektoru mode, H&M, zabilježio je u drugom kvartalu ove godine svoj prvi gubitak u nekoliko decenija. Nakon što je prodaja u prvom kvartalu ove godine pala za 25 a u drugom za čak 50 posto, švedska grupa izvijestila je o gubitku prije oporezivanja od 6,5 milijardi kruna (blizu 700 miliona dolara).

Iz H&M-a su najavili kako će zbog lošeg rezultata morati praviti uštede a one će biti napravljene dijelom i time što će ove godine otvoriti manje novih prodavnica nego što je ranije bilo planirano, a veći broj njih ostaće trajno zatvoren.

No, iz kompanije su za BiznisInfo kazali da se ovo, kako sada stvari stoje, neće odraziti na poslovanje u BiH. Švedski gigant posluje i u našoj zemlji. Svoju prvu prodavnicu otvorili su u banjalučkom tržnom centru Delta Planet a za jesen je najavljeno i otvaranje druge prodavnice u Tuzli, u okviru Bingo City Centera. Otvaranje ove prodavnice ne bi trebalo biti ugroženo.

  1. Fabrika vrijedna 12 miliona KM počinje raditi u Doboju

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević posjetio je ove sedmice Fabriku za pocinčavanje “Dobojineks” iz Rudanke, koja će od septembra početi sa radom i zapošljavati 150 radnika i najavio podršku Vlade Republike Srpske i Investiciono-razvojne banke da bi bila okončana kompletna investicija od 12.000.000 KM.

Predstavnik “Dobojineksa” Dragan Đuranović istakao je da je riječ o fabrici za toplotno pocinčavanje metalnih konstrukcija koja u septembru treba da bude puštena u pogon.

  1. Rostovo dobija jezero, roller coaster, konje…

Hotel Rostovo otvoren je početkom jula nakon što je proteklih mjeseci u potpunosti renoviran. Etno-selo koje se nalazi uz hotel bit će otvoreno u narednih nekoliko dana, dok uskoro na ovu destinaciju stižu novi zabavni sadržaji. Ovo je za BiznisInfo kazao direktor Hotela Rostovo Rusmir Kurbegović.

Investicije su pokrenute nakon što je centar, poznat po zimskom turizmu, krajem prošle godine dobio nove vlasnike. Sa novim ulaganjima, plan je da odmaralište bude atraktivno tokom cijele godine, te da uspiju goste zadržati što duže.

– Planiramo još svašta napraviti, između ostalog i jezero. Osim toga, pripremamo postavljanje roller coastera i u pregovorima smo sa jednom njemačkom firmom. Navjerovatnije ćemo nabaviti konje za jahanje i štale – kazao nam je Kurbegović.

  1. Tešanj izlazi na autoput

Međunarodne finansijske institucije odobrile su ove sedmice kredit za dionicu autoputa od Medakova (u Tešnju), do iznad Žepča. To znači da će tešanjski kraj, koji je industrijski veoma razvijen, biti autocestom povezan sa Sarajevom, ali i sa zemljama EU koje su njegovo veliko tržište. Autoput će prolaziti, dakle, neposrednom blizinom Tešnja, mnogo bliže od postojeće magistrale.

  1. Investicija domaće kompanije u Sarajevu od 10 miliona KM

Domaća kompanija Zeka-Comerc otvorit će ovog mjeseca veliki baucentar u Sarajevu. Ovo je njihov 5. baucentar u nizu. Nejla Aljić, direktorica marketinga, kazala je za BiznisInfo da je objekat rađen u saradnji i konceptom austrijske kompanije Let's do it. Baucentar Zeka-Comerc u Sarajevu će biti do sada najveći baucentar na prostoru od 7.400 m2.

– Vrijednost kompletne investicije, od kupovine zemljišta, renoviranja, izgradnje novog dijela objekta, te samog lagera je oko 10 miliona KM – kazala nam je Aljić.

Obavljen je intervju sa preko 200 radnika, od kojih je 60 dobilo posao.