Iz H&M-a za BiznisInfo: Prodavnicu u Tuzli otvorićemo kako je i planirano

0

Drugi najveći svjetski trgovac na malo u sektoru mode zabilježio je u drugom kvartalu ove godine svoj prvi gubitak u nekoliko decenija. Nakon što je prodaja u prvom kvartalu ove godine pala za 25 a u drugom za čak 50 posto, švedska grupa izvijestila je o gubitku prije oporezivanja od 6,5 milijardi kruna (blizu 700 miliona dolara).

Svjetski mediji prenose kako je ovo vjerovatno i prvi put ikada da ovaj maloprodajni gigant ima negativan godišnji rezultat a vijest o gubitku stiže u vrijeme kada svjetska ekonomija prolazi teške trenutke nakon nekoliko mjeseci obustave poslovnih aktivnosti čije negativne posljedice nisu zaobišle ni najuspješnije svjetske kompanije. Podsjetimo kako je i najveći igrač u industriji mode i vlasnik Zare Inditex u periodu od februara do aprila zabilježio svoj prvi gubitak.

Nužne uštede

Iz H&M-a su najavili kako će zbog lošeg rezultata morati praviti uštede a one će biti napravljene dijelom i time što će ove godine otvoriti manje novih prodavnica nego što je ranije bilo planirano, a veći broj njih ostaće trajno zatvoren.

Švedski gigant posluje i u našoj zemlji. Svoju prvu prodavnicu otvorili su u banjalučkom tržnom centru Delta Planet a za jesen je najavljeno i otvaranje druge prodavnice u Tuzli, u okviru Bingo City Centera.

Kriza kroz koju kompanija prolazi, kako sada stvari stoje, neće se odraziti na poslovanje njenih prodavnica u BiH.

Poslujemo normalno

– Mi smo porodica brendova i funkcija koji će zajednički raditi da prebrode ovu vanrednu situaciju. Prirodno je u našem poslu da se konstantno procjenjuju različite lokacije i posao prilagođava razvoju događaja, što može rezultirati kako zatvaranjem tako i otvaranjem, no možemo vam reći da će naša radnja u Delta Planetu nastaviti uobičajeno raditi. Bude li u budućnosti nekih promjena, blagovremeno ćemo o tome informisati javnost – rečeno je za BiznisInfo iz švedske kompanije.

Napominju kako isto vrijedi i za buduću radnju u Tuzli. Podsjetimo, njeno otvaranje najavljeno je za jesen ove godine.

– Kako smo ranije najavili, radimo na tom projektu. Dođe li do nekih promjena o tome će javnost biti odmah obaviještena – kazali su za naš portal.

Prognoze neizvjesne

H&M, koji je u još aprilu najavio gubitak, nije objavio nikakve prognoze za treći kvartal.

Iz ove kompanije kažu kako su izgledi za oporavak nesigurni, iako se kupovina oporavlja brže od očekivanog nakon blokade i ponovnog otvaranja trgovina.

B. Šutvić