Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Poduzetnici u BiH sve hrabrije ulaze u nove poslovne poduhvate, a zahvaljujući njihovom entuzijazmu nove fabrike niču širom BiH – od Orašja, preko Gračanice i Visokog, do Trebinja. Više o tome pročitajte u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja ove sedmice kojeg Vam donose BiznisInfo i ProCredit Bank.

  1. Nova radna mjesta u Orašju

Grupacija Krautz-Temax u Orašju na više od 8.500 kvadratnih metara proizvodi različite tipove zaštitnih folija i ekspandiranog polistirena. Grupacija trenutno zapošljava više od 60 osoba u Orašju, a planirano je proširenje proizvodnih kapaciteta. Naime, uskoro se kreće sa izgradnjom novog proizvodnog pogona, na više od 20.000 kvadratnih metara već kupljenog zemljišta. Realizacijom ove investicije, proizvodni kapaciteti u Orašju utrostručit će se, te će biti kreiran veliki broj novih radnih mjesta.

  1. Sonra prodala udio u Sarajevskoj pivari

Kompanija Sonra iz Živinica, koja je 17. maja kupila udio u Sarajevkoj pivari, izašla je ove sedmice iz njenog vlasništva, a njen udio preuzeli su fondovi. Sonra je prodala svoj udio 5. juna za oko 3,5 miliona KM.

  1. Maksi pokreće proizvodnju u KTK Visoko

Fabrika konfekcije KTK Visoko konačno je dobila novog vlasnika. Nakon više od deset godina mirovanja, proizvodnja u fabrici će opet biti pokrenuta. Uz podršku svog glavnog partnera – slovenačke Alpine – MAKSI d.o.o. Visoko će u pogonima Konfekcije proizvoditi obuću za tržište Slovenije.

  1. Imovina Energopetrola ide pod hipoteku

Imovina Energopetrola, jedne od najvećih bh. naftnih kompanija, koja nažalost godinama bilježi gubitke, uskoro će biti stavljena pod hipoteku. Hipoteke će biti izdane kao osiguranje za kredit koji je Energopetrolu dala hrvatska kompanija INA, koja je ujedno i većinski vlasnik Energopetrola.

  1. FDS osnovao novu kompaniju

Fabrika duhana Sarajevo prolazi kroz reorganizaciju s ciljem da se osigura opstanak najvećeg broja radnih mjesta. U skladu sa tim donesena je odluka o formiranju nove kompanije pod nazivom FDS doo koja će se u budućnosti baviti isključivo duhanskim biznisiom.

S otvaranja fabrike SLT Enterprise u Gračanici

  1. Firma iz Tešnja radi za BMW

Kvalitetan rad i profesionalan odnos prema poslu rezultirali su da je kompanija B&M iz Tešnja stekla povjerenje njemačkog giganta BMW-a. Jedini su koji proizvode gornje i donje kožne dijelove odijela za motocikliste. Firma radi u novoizgrađenoj proizvodnoj hali od 1.100 metara kvadratnih s 74 uposlena.

  1. CNC mašine iz Sarajeva za strana tržišta

Jasmin Ahmić svoju prvu CNC mašinu proizveo je prije 12 godina. Ono što je krenulo kao hobi, uskoro je preraslo u ozbiljan posao. Na prostoru od 130 metara kvadratnih, u preuređenoj garaži porodične kuće u sarajevskom naselju Buća Potok, Jasmin, njegova kćerka Emina i još četvoro zasposlenih, svakog mjeseca proizvedu po dvije mašine koje prodaju u BiH i u inostranstvu. Osim u BiH, mašine prodaju i na Kosovu, u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Holandiji, Engleskoj, Estoniji i Irskoj a prije nekoliko dana ovoj listi zemlja pridružili su se i Ujedinjeni Arapski Emirati i Pakistan.

  1. Gudelj u novom poslovnom poduhvatu

Pero Gudelj, suvlasnik kompanije FIS, otvorio je svoju novu firmu Mali FIS koja će graditi elitni kompleks na Vlašiću. Sadržavat će tri hotela, dva velika i pomoćni stadion, novo skijalište, sportske dvorane, dječije zabavište na 4.000 kvadratnih metara, mini aerodrom… Idejno rješenje, najavljuje Gudelj, bit će završeno do kraja godine, a u narednim godinama slijedi realizacija projekta.

  1. Posao za 78 radnika u Trebinju

U Trebinju je počela probna proizvodnja “teške” ženske konfekcije u novoformiranom preduzeću “Trebinjka”, u kome je već zaposleno 78 radnika koji će šiti za tržište Pariza. Proizvodnju u poslovnom centru “Tini” pokrenuo je bivši rukometaš Nebojša Preković iz Aranđelovca, koji je najavio zapošljavanje još radnika.

  1. Nova fabrika u Gračanici

U Gračanici je otvorena fabrika firme „SLT Enterprise“. Riječ je o fabrici obuće koja zapošljava 110 radnika a u narednom periodu planiraju i nova zapošljavanja. Fabrika na oko 1.000 kvadrata proizvodnog prostora sagrađena je za manje od godinu dana. Vlasnik Fabrike Nino Šabić rekao je da firma proizvodi obuću za italijansko i njemačko tržište.