U garaži u Buća Potoku prave mašine za deset zemalja svijeta

0

Jasmin Ahmić svoju prvu CNC mašinu proizveo je prije 12 godina. Ono što je krenulo kao hobi, uskoro je preraslo u ozbiljan posao.

Na prostoru od 130 metara kvadratnih, u preuređenoj garaži porodične kuće u sarajevskom naselju Buća Potok, Jasmin, njegova kćerka Emina i još četvoro zasposlenih, svakog mjeseca proizvedu po dvije mašine koje prodaju u BiH i u inostranstvu.

– Krenulo je sasvim slučajno. To je u početku bio moj hobi i nisam ni razmišljao o tome da napravim svoju firmu. Mašine sam proizvodio ovdje a prodavao preko partnerske firme godinama. Da Hrvatska prije pet godina nije ušla u Evropsku uniju, vjerovatno firmu ne bih ni osnovao – kaže za BiznisInfo Jasmin Ahmić, vlasnik Dizarta.

Emina i Jasmin Ahmić

Tada je naime, na ovom za Dizart bitnom tržištu, uvedena nova regulativa koja je predviđala nove norme za sve uvezene mašine. Certifikacija je pretpostavljala obimnu kontrolu proizvođača pa je bilo besmisleno da proces certifikacije prolazi bilo koja druga firma osim njegove.

Jasmin je tako 2013. godine pokrenuo vlastitu firmu specijaliziranu za proizvodnju mašina na bazi CNC tehnologije. Ono što je nekad bila garaža porodične kuće, malo po malo preuređeno je u radionicu opremljenu najsavremenijim uređajima za proizvodnju.

U njoj danas prave CNC rutere, lasere, 3d printere i plazma rezače – mašine koje pronalaze široku primjenu u različitim industrijama poput drvne, metalne, PVC… Mašine koje ovdje proizvode su vrhunskog kvaliteta. Kako kaže Jasmin, u njima nema kineskih dijelova, sve što se ugrađuje mora biti vrhunsko a svaka proizvedena mašina usklađena je sa svim evropskim sigurnosnim normama.

Osim u Bosni i Hercegovini, mašine prodaju i na Kosovu, u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Holandiji, Engleskoj, Estoniji i Irskoj a prije nekoliko dana ovoj listi zemlja pridružili su se i Ujedinjeni Arapski Emirati i Pakistan.

– Trenutno proizvodimo našu 150. mašinu  i ona uskoro odlazi u Irsku. Prije nekoliko dana prvu mašinu prodali smo u Dubaiju a imamo i prvu narudžbu iz Islamabada. Osim određenih dijelova koje moramo uvesti jer ih u BiH nema, kompletne mašine nastaju ovdje. Sami crtamo i projektujemo mašine, proizvodimo, sastavljamo, imamo svoje softvere koji ih pokreću – kaže Jasmin.

U Dizartu je trenutno 6 zaposlenih. Posla ima i za više, ali je to maksimalan broj koji fizički može stati u prostor.

Među njima je i Jasminova kćerka Emina koja je nakon završene srednje škole, umjesto upisa na fakultet, došla u Dizart da tu provede godinu dana. Bilo je to prije skoro dvije godine a Emina je još uvijek tu.

– Fakultet ti neće pobjeći, rekao sam joj. Došla je i ovdje joj se svidjelo. Sada zajedno pravimo mašine – kaže Jasmin.

Mašine su se do sada proizvodile jedna za drugom jer Dizart nije imao dovoljno prostora gdje bi ih mogao skladištiti. No, već od jeseni Dizart će imati mnogo bolje uslove za rad.

Uz podršku Općine Novi Grad, Dizart je na desetogodišnje korištenje dobio prostranu zgradu u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju Safet Zajko.

U Centar će premjestiti cijelu radionicu a osim što će tamo nastaviti proizvoditi mašine, baviće se i edukacijom za njihovo korištenje. Jasmin kaže da je do svega došlo slučajno.

– Nakon što nas je posjetio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić iznenadio se u kakvim uslovima proizvodimo vrhunske mašine. Objasnio sam mu da pored proizvodnje radimo i obuku za rad na mašinama što je on prepoznao kao korist za brojne privrednike sa područja Općine. Vrlo brzo smo sve dogovorili i već od jeseni mi ćemo raditi u novom prostoru – najavljuje Jasmin.