Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Bosna i Hercegovina se polako vraća u normalno stanje i neke kompanije koje su bile obustavile rad sada nastavljaju s proizvodnjom. U međuvremenu, doneseni su i zakoni koji bi trebali koliko-toliko pomoći domaćim privrednicima da prežive krizu kako bi se smanjio broj radnika koji će ostati bez posla.

ProCredit Bank i BiznisInfo i ove sedmice donose pregled najvažnijih poslovnih događaja u BiH protekle sedmice.

  1. Indirektni porezi pali za četvrtinu

Prihodi od indirektnih poreza u prva četri mjeseca 2020. godine iznosili su 2 milijarde i 393 miliona KM i manji su za 97 miliona KM ili 3,89 posto u odnosu na isti period 2019. godine kada su iznosili 2 milijarde i 490 miliona KM.

Zaključno sa mjesecom martom 2020. godine prihodi od indirektnih poreza bilježili su rast, ali zbog smnjene ekonomske aktivnosti uzrokovane virusom COVID 19 zabilježen je pad prihoda od 23 posto u mjesecu aprilu 2020. godine, kad je prikupljeno 511 miliona KM indirektnih poreza, što je za 156 miliona KM manje u odnosu na april 2019. godine.

  1. Počinju s radom kompanije u Maglaju

Iduće sedmice počet će s radom kompanije na području Maglaja u kojima je proizvodnja bila obustavljena zbog epidemije novog koronavirusa. Riječ je o tekstilnim firmama H-M Promet i Bontex. S radom je, nakon tri sedmice pauze, ove sedmice počela i firma Excel-Assemblies BH.

  1. Mirsad Ibrić prodao Radio M

Jedna od najstarijih i najpoznatijih radio stanica u Sarajevu – Radio M, dobila je novog vlasnika. Radio M je, naime, postao dio Penny grupacije, poznate po lancu Penny i Penny plus marketa. Prema podacima iz sudskog registra kompanija, vlasnik kompanije 3M Music Company, u okviru koje posluje ovaj radio, je Mesud Hrbat. Hrbar je ujedno vlasnik Pennyja.

Podsjetimo da je osnivač i dugogodišnji vlasnik Radija M bio Mirsad Ibrić. Radio M je, kako za sebe kažu, prva privatna radio stanica na Balkanu. Osnovan je 1990. godine u Sarajevu ponudivši slušateljima novi koncept radio programa.

  1. Kvartalni prihodi Mtela premašili 100 miliona KM

Telekom Srpske (Mtel) ostvario je u prva tri mjeseca ove godine ukupne prihode od 100,4 miliona KM, što je za oko 2 miliona više nego u istom periodu prošle godine.

Neto dobit je iznosila oko 9,3 miliona maraka, što je otprilike isti iznos kao i u prvom kvartalu 2019, piše BiznisInfo na osnovu kvartalnog finansijskog izvještaja. Podsjetimo da je Telekom Srpske u posljednje vrijeme izvršio nekoliko akvizicija na području RS.

  1. Fabrika cementa Lukavac predstavlja film o alternativnim gorivima

U sklopu svog projekta „U prijateljstvu s prirodom“ Fabrika cementa Lukavac je realizirala edukativni film o alternativnim gorivima pod nazivom „Pioniri u korištenju alternativnih goriva“. Ovo je poučna priča za sve generacije, u kojoj se na slikovit način obašnjava šta su to alternativna goriva i koje su prednosti njihove upotrebe u današnjem svijetu.

  1. Konzum pokrenuo inicijativu podrške domaćoj proizvodnji

Konzum BiH pokrenuo je  inicijativu još jače podrške domaćim proizvođačima te stavio na raspolaganje vlastite kanale prodaje i dodatna mjesta na policama kako bi se umanjio udar na bosanskohercegovačku privredu prouzrokovan pandemijom korona virusa, a cilj je prije svega pomoći opstanku domaćih proizvođača i sačuvati postojeća radnih mjesta. 

  1. Federacija dobila “korona-zakon”

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH ove sedmice su usvojili takozvani “korona-zakon”, odnosno precizno Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Ovaj zakon prošle sedmice je usvojen u Predstavničkom domu.

On predviđa subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu garancijskog fonda. Kompanije koje su imale pad prihoda od minimalno 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine moći će aplicirati za olakšice.

Kanton Sarajevo također je ove sedmice dobio svoj korona-zakon i rebalans budžeta.

  1. Milkos: Sa razočarenjem obustavljamo investicije vrijedne 50 miliona KM

Sarajevska mljekara Milkos zapošljava 130 radnika i otkupljuje mlijeko od preko 1.000 farmera osiguravajući im time mogućnost poslovanja. Jedina su velika bh. mljekara sa 100-postotnim domaćim kapitalom.

U toku 2019. godine započeli su brojne projekte. U 2020. godinu ušli su sa ambicioznim planom investiranja koji se penje na 50 miliona KM. Zbog lošeg poslovnog ambijenta za koji smatraju odovornim Vladu Federacije BiH i Ministarstvo poljoprivrede, investicije su za sada obustavljene.

  1. Najskuplju cestu u Hrvatskoj gradit će i Euro-asfalt

U Hrvatskim cestama su donijeli odluku da najskuplju cestu u Hrvatskoj, dionicu DC403, od čvora Škurinje do luka Rijeke gradi konzorcij kompanija iz Slovenije, Hrvatske i BiH – Kolektor CPG, GP Krk i Euro-asfalt koji je za taj posao ponudio 456,3 miliona kuna (blizu 118 miliona KM) bez PDV-a. Riječ je o najskupljoj cesti u Hrvatskoj prema broju kilometara.

Procijenjena vrijednost radova iznosila je 461 milion kuna, a gradnja te dionice tako je skupa zbog objekata među kojima su tunel Podmurvice (1253 metra), vijadukt Piopi (316 metara), vijadukt Mlaka (144 metra) te jedan pružni podvožnjak dužine 56 metara.

  1. U mljekaru u Gradačcu ove godine biće uloženo 1,8 miliona KM

U vrlo izazovnom periodu za privredu u cijelom svijetu, Lactalis grupa u Lactalis BH i mljekaru Inmer u ovoj godini uložit će novih 3,5 miliona KM kako bi podržali razvoj mljekarske industrije u našoj zemlji. Najveći dio investicija, tačnije 1,8 miliona KM, bit će usmjeren u mljekaru Inmer u Gradačcu.

Lactalis grupa, vodeća svjetska kompanija u industriji proizvodnje i prerade mlijeka i mliječnih proizvoda, je u proteklim godinama uložila više od 30 miliona KM u Lactalis BH i mljekaru Inmer u Gradačcu.

Sa novim ulaganjima, iz ove kompanije, najavljuju da će nastaviti sa rekordnim otkupom i preradom mlijeka od domaćih farmera, još većom proizvodnjom te da, unatoč trenutno izazovnoj situaciji, otpuštanja radnika i smanjenja plata neće biti.