Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja bh. kompanija će proizvoditi dijelove za Mitsubishi, koji je novi biznis vlasnika firme Hifa Oil, koji bogataš privlači pažnju u Bugojnu, ko gradi pogon za autoindustriju u Sarajevu, ko ulaže 30 miliona KM u hotel na Jahorini, a ko gradi kompleks na Vlašiću…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Uskoro izgradnja luksuznog hotela na Jahorini

Firma „Galens invest“ zatražila je od opštine Pale izmjenu regulacionog plana (RP) za Jahorinu kako bi mogla da počne sa gradnjom luksuznog hotela na toj planini. Zahtjev „Galens investa“ iz Novog Sada trebalo bi uskoro da se nađe pred odbornicima Skupštine opštine Pale.

Inače, na licitaciji održanoj početkom jula prošle godine novosadska firma je zajedno sa fočanskom kompanijom „Pavgord“ kupila devastirani hotel „Jahorina“ za 3,5 miliona maraka. Pretpostavlja se da će u novi hotel “Jahorina” biti uloženo do 30 miliona KM. Pogledajte kako će izgledati.

  1. Kreće obnova “Staklene banke” u Mostaru

Da u Vladi Federacije BiH nisu “digli ruke” od “Staklene banke” u Mostaru, kako se to posljednjih dana špekuliralo, potvrđeno je iz kabineta sekretara Vlade FBiH.

Ovaj objekt je za šest miliona maraka prije nešto više od dvije godine kupljen od “Gospodarske banke u likvidaciji” za smještaj pet ministarstava FBiH koja imaju sjedište u gradu na Neretvi. U narednom periodu bit će raspisan javni tender za obnovu objekta koji je godinama ruglo u centru Mostara.

  1. Pad uvoza u BiH u januaru

Izvoz BiH u januaru iznosio je 856 miliona KM, koliko je iznosio i u istom mjesecu prošle godine, dok je uvoz iznosio 1,236 milijardi KM, što je manje za 4,4 posto u odnosu na januar lani. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 69,2 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 380 miliona KM.

  1. Vlasnik firme Hifa Oil ulazi u novi biznis

Izudin Ahmetlić, vlasnik firme Hifa Oil, osnovao je novu kompaniju Euro Fly. Zbog naziva kompanije se pretpostavljalo da je riječ o aviokompaniji. No, Ahmetlić je rekao da je ova firma registrovana za “ostale djelatnosti u aviosaobraćaju”, odnosno da nije riječ o aviokompaniji.

Osnivački kapital je 10.000 KM a Ahmetlić je jedini vlasnik. On je rekao da mu je namjera promovirati BiH kao poželjnu turističku destinaciju, odnosno dovesti što više avio-linija ka BiH.

  1. Fructa Trade: Od 3 zaposlena do 1.750 radnika

Informacija koju je prije nekoliko dana objavio BiznisInfo, da će kompanija Fructa Trade Derventa ove godine investirati 20 miliona KM, izazvala je mnogo pozitivnih reakcija u javnosti.

Kako smo objavili, novac će biti investiran u otvaranje osam novi KORT marketa, što je maloprodajni brend ove kompanije, te u druge projekte, poput modernizacije proizvodnih pogona.

Ono što je zanimljivo jeste da je ova kompanija počela 1995. godine sa svega tri radnika, na 300 m2 proizvodnog i prodajnog prostora. No, neprestano su rasli i ulagali, da bi došli ovdje gdje su sada i – nemaju namjeru stati.

  1. Kako će izgledati Gudeljev hotel na Vlašiću

Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih privrednika Pero Gudelj počeo je radove na Vlašiću gdje će izgraditi luksuzni hotel koji će biti opremljen po najmodernijim standardima. Gudelj je suvlasnik FIS-a, a odnedavno i osnivač firme Mali Fis koja posjeduje FIS apartmane, kao i benzinsku pumpu FIS Petrol.

Na otvorenju benzinske pume na Vlašiću Gudelj je najavio nove infrastrukturne projekte, a radovi su već počeli te bi uskoro na bh. planini trebao biti otvoren novi, moderni hotel koji će imati i sportske terene. Pogledajte kako će izgledati Gudeljev kompleks.

  1. Proglašeni najznačajniji strani investitori u 2019.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) i ove godine organizuje manifestaciju Izbor najznačajnijeg stranog investitora za 2019. godinu. Manifestacija će se održati 27. februara u Sarajevu, a FIPA je u međuvremenu objavila koje kompanije su proglašene za najznačajnije strane investitore. Pogledajte o kojim kompanijama je riječ.

  1. U Sarajevu niče novi pogon za autoindustriju

U sarajevskoj općini Novi Grad uskoro će biti završena izgradnja novog pogona za automobilsku industriju. Riječ je o investiciji bh. kompanije ASA ŠPED, članici ASA Grupacije, koja pogon gradi za kompaniju Veritas Automotiv.

Veritas Automotiv je renomirana kompanija koja se bavi proizvodnjom fluidnih sistema za gorivo, ulje, kočione sisteme i zrak za najveće svjetske brandove (BMW, VW, Audi, Ford, Mercedes, Seat, Škoda itd). U novi objekat će biti uloženo više od 4 miliona KM.

  1. Ko je bogataš koji privlači pažnju u Bugojnu

U posljednje vrijeme pažnju građana u Bugojnu privlači mladi investitor Davor Ivoš. On je vlasnik nekoliko ugostiteljskih objekata, koji spadaju među najpopularnije u tom gradu, a preuzeo je upravljanje fudbalskim klubom Iskra čiji je glavni finansijer. Pokreno je izgadnju novog stadiona a nedavno je igračima kupio novi autobus. Osim toga, planira i novu investiciju – izgradnju staračkog doma u vrijednosti od 4 miliona KM.

Prema pisanju lokalnih medija, Ivoš pažnju Bugojanaca najviše privlači izrazito skupim automobilima, koji odudaraju od realnosti u ovom malom mjestu. Pročitajte više o njemu.

  1. U Gradačcu će praviti dijelove za veliki Mitsubishi

U Gradačcu je položen kamen temeljac za izgradnju nove fabrike „TMD motor components“. U novoj fabrici će se proizvoditi dijelovi za industriju električnih automobila. Dogovorena je saradnja s jedom od najvećih automobilskih kompanija na svijetu – Mitsubishijem.

Adem Hanić, predsjednik uprave kompanije TMD Group, rekao je da će se u novoj tvornici  proizvoditi komponente za svaki drugi automobil električnog modela Mitsubishi Motorsa.

Ovo će biti prva fabrika ove vrste u cjeloj BiH, sa ogromnim značajem i za cijelu regiju. On je naglasio da će u novoj fabrici biti otvoreno više od 100 novih radnih mjesta. Očekuje da će tvornica početi s sa radom u punom kapacitetu u junu 2021. godine.