Fructa Trade: Od 3 zaposlena do 1.750 radnika

0

Informacija koju je prije nekoliko dana objavio BiznisInfo, da će kompanija Fructa Trade Derventa ove godine investirati 20 miliona KM, izazvala je mnogo pozitivnih reakcija u javnosti.

Kako smo objavili prije nekoliko dana, novac će biti investiran u otvaranje osam novi KORT marketa, što je maloprodajni brend ove kompanije, te u druge projekte, poput modernizacije proizvodnih pogona.

Ono što je zanimljivo jeste da je ova kompanija počela 1995. godine sa svega tri radnika, na 300 m2 proizvodnog i prodajnog prostora. No, neprestano su rasli i ulagali, da bi došli ovdje gdje su sada i – nemaju namjeru stati.

Prihodi kompanije lani su iznosili više od 170 miliona KM, a dobit oko 10 miliona maraka. Kompanija svake godine investira velike iznose novca.

Lani su, naprimjer, uložili oko 16 miliona u nove investicije. 

Trenutno imaju 1.463 zaposlena radnika. Ove godine planiraju taj broj podići na ukupno 1.750. Riječ je o jednoj od vodećih kompanija u BiH u sektorima prehrambene proizvodnje i prodaje.

PROČITAJTE JOŠ:

Brendovi ove kompanije su Tomico (kečap, majoneza itd), Fruktako sokovi, Topingo (pudinzi, šlag pjene, sladoled itd.), RD kafa, Tomesko (mesne prerađevine) itd.

Osim proizvodnje i prodaje, imaju i vlastitu distribuciju robe, što znači da je riječ o zaokruženom procesu.

Njihovi KORT marketi prisutni su širom BiH, a proširili su ih i na tržište Srbije.

Osim toga, u 2020. godini planiraju krenuti sa novim poslom – maloprodajom nafte i naftnih derivata otvaranjem benzinske pumpe u Derventi.