Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Velike domaće kompanije nastavljaju s ekspanzijom i velikim akvizicijama. Istovremeno, u BiH je počela proizvodnja traktora, radijatora itd. Više o tome pročitajte u redovnom sedmičnom pregledu poslovnih vijesti i događaja kojeg vam donose BiznisInfo i ProCredit Bank.  

  1. Škafa pokreće vlastitu proizvodnju

Kompanija Škafa uspješno se vratila na tržište nakon nemilih događaja koji su je zadesili prethodnih godina, i sada ide putem rasta i razvoja. U narednom periodu Škafa planira otvaranje novih objekata, a planiraju i pokretanje vlastite proizvodnje.

  1. Kanton Sarajevo dobija prvu vjetroelektranu

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i prokurista Privrednog društva „Suzlon Wind Energy BH“ d.o.o. Pedersen Erik Winther potpisali su Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane „Ivan Sedlo – Hadžići“. Riječ je o vjetroelektrani sa 12 vjetroagregata po 2,1 MW instalisane snage.

  1. Gigant iz Gradačca se širi na Hrvatsku

Kompanija TMD Group iz Gradačca, koja proizvodi dijelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, planira se proširiti i na Hrvatsku i u saradnji s njemačkim partnerom u Babinoj Gredi izgraditi pogon za proizvodnju dijelova za automobile, kamione i radne strojeve. Riječ je o desetak miliona eura vrijednoj investiciji, a proizvodnja će biti koordinirana između BiH i Hrvatske.

  1. Njemačka kompanija traži dobavljače u BiH

Njemačka kompanija Eissmann Automotive u BiH traži dobavljače. Kompanija je specijalizovana za izradu elemenata enterijera u vozilima. Kompanija je lani ostvarila prihode od prodaje od 470 miliona eura. Firma ima 13 fabrika a zapošljava više od 5.000 ljudi.

  1. Firma iz Gračanice gradi kruzere

Kompanija Adam Co iz Gračanice, koja se bavi izradom čeličnih konstrukcija, poznata je po proizvodnji kamionskih prikolica. No, manje je poznato da ova kompanija učestvuje i u izradi kruzera u Italiji. Trenutno je na tom poslu angažirano njihovih 35 radnika.

Škafa opet ide putem razvoja

  1. Izvoz porastao za 10 posto

Izvoz iz BiH za prva četiri mjeseca ove godine iznosio je 3 milijarde i 765 miliona KM, što je za 10,6 posto više nego u istom periodu 2017. godine. Istovremeno, uvoz je bio 5 milijardi i 938 miliona KM, što je za 8,3 posto više nego u istom periodu prethodne godine.

  1. Počela proizvodnja radijatora u Loparama

Načelnik opštine Lopare Rado Savić i vlasnik lokalne fabrike za proizvodnju radijatora i kotlova na pelet “Termal int” Fikret Lović pustili su u rad pogon za proizvodnju radijatora. Savić je rekao novinarima da je, godinu dana nakon ponovnog pokretanja fabrike “Termal int”, sada krenula i primarna proizvodnja radijatora, jedina u BiH.

  1. AS Holding preuzeo kontrolu u ZIM-u

AS Grupacija preuzela je kontrolu nad upravljanjem Zeničkom industrijom mlijeka (ZIM), imenovanjem novog Nadzornog odbora zeničke firme. AS Holding ranije je stekao vlasnički udio u ZIM-u.

  1. Proizveden prvi traktor u BiH

Baertschi-FOBRO d.o.o. Maglaj, kompanija koja se bavi proizvodnjom ratarskih mašina i priključaka, prije 11 dana izvezla je prvi traktor proizveden u BiH. Već sljedeće sedmice još dva traktora odlaze svojim novim vlasnicima u Njemačkoj i Švicarskoj. Kompanija sa tradicijom dugom preko 130 godina prošle godine je preselila svoje pogone iz Švicarske i Njemačke u BiH.

  1. Bingo kupio Ingram

Kompanija Bingo iz Tuzle u ponedjeljak je kupila većinski udio u firmi Ingram Srebrenik. Osim toga, Bingo je najavio da će ići u puno preuzimanje Ingrama. Bingo je kupio 67,45 posto dionice za 12.539.758 KM.