AS Holding zvanično preuzeo kontrolu nad Zeničkom industrijom mlijeka

0

AS Grupacija preuzela je kontrolu nad upravljanjem Zeničkom industrijom mlijeka (ZIM), imenovanjem novog Nadzornog odbora zeničke firme, piše BiznisInfo.

Kako je naš portal ranije objavio, AS Holding je prije nekoliko mjeseci preuzeo udio u vlasnštvu ZIM-a, nakon čega je krenuo u izmjene upravljačke strukture.

Na sjednici Skupštine dioničara ZIM-a koja je održana 14. maja, kako saznajemo, donesena je odluka o smjeni Nadzornog odora u sastavu Hajrudin Skender, Salko Đananović i Nihad Karalić.

Umjesto njih, imenovan je Nadzorni odbor koji je predložio AS Holding, a kojeg čine Rusmir Hrvić, Madžid Avdagić i Amer Bektaš.

Inače, Zenička industrija mlijeka ima godišnje prihode od preko 10 miliona maraka.

Nastavljen talas akvizicija

Inače, grupacija AS, osim nekoliko kompanija u Tešnju, ranijih godina akvizirala je gigante prehrambene industrije poput Vispaka, Sprinda i Klasa.

Prošle i ove godine pokrenut je novi veliki talas akvizicija. Preuzet je kompletan Agrokomerc. Preuzet je većinski udio u kompaniji Svjetlostkomerc kao i udio u firmi Svjetlost-SARS. Grupacija je stekla i znatan udio u tuzlanskoj Solani.

O Zeničkoj industriji mlijeka

Mljekara je puštena u rad 29. novembra 1959. godine. Sagrađena je da bi mlijekom snabdijevala radnike zaposlene u crnoj metalurgiji i rudarstvu, kao i stanovništvo šireg područja Zenice i BiH.

Kompanija je prošle godine imala poslovne prihode od preko 10 miliona maraka, i neto dobit od preko pola miliona KM. Zapošljavala je 93 radnika.