Potpisan Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje VE „Ivan Sedlo – Hadžići“

0

Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i prokurista Privrednog društva „Suzlon Wind Energy BH“ d.o.o. Pedersen Erik Winther potpisali su danas Ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje Vjetroelektrane „Ivan Sedlo – Hadžići“. Riječ je o vjetroelektrani sa 12 vjetroagregata po 2,1 MW instalisane snage.

Realizacijom ovog ugovora, Kanton Sarajevo će dobiti prvu vjetroelektranu, te se tako priključiti zajednici proizvođača energije iz obnovljivih izvora, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Kako je naveo ministar Šabić, investiciona vrijednost projekta iznosi oko 30 miliona eura, preciznije 58.674.900 KM, a Kanton Sarajevo će pomenutom privrednom društvu dati koncesiju na period od 30 godina. Ovaj ugovor o koncesiji se može obnoviti za novi vremenski period koji ne može biti duži od 15 godina, uz uslove propisane prvobitno potpisanim Ugovorom o koncesiji.

“Projekt ima više značenja. Na godišnjem nivou dobit ćemo 25 MWh čiste energije koja će se proizvoditi ovdje a ta snaga se može porediti sa onom iz hidrocentrale Salakovac. S druge strane, štitimo okoliš. Tu je i ekonomska korist ovog projekta za Kanton Sarajevo i lokalnu zajednicu koja se mjeri desetinama miliona KM, a također se otvaraju i nova radna mjesta”, naveo je ministar Šabić i dodao da je Prostornim planom KS predviđeno još nekoliko pozicija za realizaciju ovog projekta, a to su, među ostalim, platoi Nišića i Bjelašnice.

Po riječima ministra Šabića, nakon potpisivanja današnjeg ugovora slijedi izdavanje okolinskih dozvola kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, te je realno očekivati da gradnja vjetroelektrane počne za godinu dana.

“U interesu je Kantona i investitora da se gradnja što prije završi. Kanton je promijenio politiku davanja koncesija, što je pokazano i kroz izmjene važećeg zakona kojim je rok za izdavanje koncesija skraćen i sada iznosi od četiri do šest mjeseci”, istakao je ministar Šabić.

Prokurista firme kojoj je odobrena koncesija Pedersen Erik Winther je rekao ovom prilikom da je svijet danas u velikoj potrebi za energijom iz obnovljivih izvora. Izrazio je nadu da će postupak izdavanja neophodnih dozvola za gradnju trajati što kraće.

“Za radove ćemo trebati lokalne firme, i to na izgradnji puteva, infrastrukturnih objekata i samih temelja za koje će trebati oko 300 kubika betona, kao i ogromne količine čelika za metalne radove. Nakon što vjetrenjače počnu raditi, biće ih neophodno održavati. To su certifikovane mašine koje se moraju najmanje dva puta godišnje cjelokupno servisirati. Za te poslove ćemo trebati inženjere elektrotehnike i mašinstva i to za period održivosti ovih postrojenja koji iznosi od 20 do 25 godina”, izjavio je Winther.

Kako je navedeno ovom prlikom, 60 posto sredstava prikupljenih od koncesije usmjerava se u budžet Općine, a 40 posto u budžet Kantona.

“Općina će učiniti sve da se što prije izdaju urbanističke i građevinske dozvole kako bi gradnja što prije počela, jer tek kada se pokrene proizvodnja možemo očekivati prihode “, naglasio je načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović.

Inače, kompanija Suzlon jedna je od vodećih u sferi proizvodnje vjetroturbina u svijetu, a sa svojih 8.500 zaposlenika je zastupljena u 18 zemalja.