Slovenija uskoro dobija prvu fontanu iz koje teče pivo

0

Projekt gradnje fontane iz koje će umjesto vode teći pivo posvađao je gradske oce u slovenačkom gradiću Žalec, smještenom u dolini poznatoj po proizvodnji hmelja, ali je dvije trećine vijećnika, na vanrednoj sjednici koju je tražila opoziciji, odbacilo prijedlog da se planovi obustave, a novac upotrijebi u druge svrhe, piše ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

Za gradnju prve evropske fontane iz koje će se moći natočiti pivo najviše se zalaže načelnik opštine Janko Kos iz stranke Socijalnih demokrata (SD), a podržala ga je i nacionalna turistička organizacija koja smatra da se radi o odličnoj ideji kako grad privući turiste, a istodobno i promovisati slovenačko pivo.

Protiv gradnje bila je konzervativna opozicija, koja govori da se radi o razbacivanju novcem u opštini s 20-ak tisuća stanovnika, u kojoj su plate za deset odsto manje od državnog prosjeka, te da je finansijska konstrukcija “netransparentna”. Suzdržani su bili i opštinski ‘zeleni’, jer za fontanu u parku uz gradsku tržnicu treba srušiti nekoliko stabala.

Za projekt je u budžetu već osigurano 170.000 eura, više od polovine od ukupno potrebnih 350.000.

Gradonačelnik Kos kaže je dobar dio preostalog novca već osiguran iz donacija zainteresovanih preduzeća te da postoji rezerva i od novaca koji je u budžet 2014. godine na ime poreza uplatio anonimni dobitnik rekordnog evrodžekpota.

Uz to, fontanu s pivom podržava i većina stanovnika, pokazala je jedna anketa.

Zbog činjenice da se je finansijski plan za fontanu 6 puta povećao u odnosu na prve zamisli i zbog kritika koje se pojavljuju u javnosti gradonačelnik je obećao da gradnja neće početi sve dok finansijska konstrukcija ne bude potpuno zatvorena.

Predviđeno je da bi fontanu s pivom posjećivale turističke grupe i drugi posjetioci koji bi za 6 eura kupili pravo da tri puta natoče po tri decilitra različitih vrsta slovenačkog piva s hmeljom iz toga kraja iz posebne krigle s kodom, koju je dizajnirao poznati umjetnik Oskar Kogoj.