Širenje Telekoma Srbija u BiH pod lupom bh. vlasti

0

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić najavio je da će Vijeće ministara postaviti pitanje i zatražiti detaljnu informaciju od Konkurencijskog vijeća povodom “pisanja medija” da Telekom Srbija kupuje telekomunikacione firme u BiH u namjeri da preuzme telekomunikacijsko tržište u BiH, javlja N1.

TV N1 prenosi da bi, prema pisanju tih medija, to “vodilo telekomunikacionom monopolu, odnosno ka koncentraciji moći – medijske, a posredno i političke”.

Podsjeća se da je kompanija M:tel iz Banjaluke, čiji je većinski vlasnik Telekom Srbija, nedavno kupila Blicnet u Banjaluci, jednog od vodećih kablovskih operatera za televiziju, internet i telefoniju u BiH, a zatim i kablovskog operatera Telrad Net iz Bijeljine.

M:tel je odranije vlasnik sarajevskog Logosofta.

Navodi se da se pregovaralo i o kupovini kompanije Elta, a, kako pišu mediji, srbijanski državni Telekom televizijama u BiH nudi i ekskluzivne ugovore za distribuciju kanala putem njihove nove DTH platforme.

Zvizdić je, komentarišući medijska pisanja, rekao da takvo nešto treba prije svega biti zakonsko, pa tek onda političko pitanje. On je najavio da će Vijeće ministara o ovom slučaju tražiti informacije od Konkurencijskog vijeća BiH.

„Ja nisam pristalica toga da se politika kao margarin u sve miješa, a to je običaj u BiH. Mi ćemo postaviti pitanje Konkurencijskom savjetu i mediji treba u tome da pomognu postavljajući isto pitanje. Zatražićemo objašnjenje dosadašnjih i planiranih budućih procesa. Ono što se sigurno neće desiti jeste da neko bude operater na samo jednom dijelu Bosne i Hercegovine, a da se tretira da je na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine čime ne prelazi granice i propozicije monopola. Vrlo detaljno i precizno ćemo pratiti rad Konkurencijskog vijeća BiH”, kazao je Zvizdić.

On je rekao da je od Konkurencijskog vijeća “praktično već zatraženo i biće i zvanično zatražena detaljna informacija u ime Vijeća ministara o tome”.

„Sasvim sigurno ćemo pratiti takvu situaciju. Sve što bude dozvoljeno, a u skladu je sa zakonima BiH – mi nemamo ništa protiv toga bez obzira odakle dolaze investitori. Ali, ono što na neki način pokušava da se provuče van zakonskih margina ili tumači u odnosu na zakon koji nije u skladu sa propozicijama na kojima radi Konkurencijsko vijeće – to, budite sigurni, neće biti dozvoljeno”, poručio je Zvizdić.

Odbijen zahtjev za kupovinu firme Elta kabl

Generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Predrag Kovač istakao je da je za koncentraciju moći na tržištu zaduženo Konkurencijsko vijeće BiH, a ne institucija na čijem je on čelu.

Po saznanjima koja mi u RAK-u imamo, Telrad iz Bijeline i BlicNet iz Banjaluke su u vlasništvu M:tela dok je na jednoj od sjednica Konkurencijskog vijeća odbijen zahtjev M:tela da kupi i Elta kabl” rekao je on, prenijela je N1.