Ovo je najprofitabilnija kompanija na svijetu: Prošle godine zaradili 224 milijarde dolara

0

Najveća svjetska naftna kompanija Saudi Aramco poslovala je u prošloj godini s dobiti od 224 milijarde dolara, saopštila je u ponedjeljak agencija Fitch Ratings na osnovu uvida u poslovne knjige saudijske kompanije, zatvorene nakon nacionalizacije.

Prošlog četvrtka Aramco je javio da namjerava da kupi 70-postotni udio u takođe saudijskom petrohemijskom divu SABIC-u za 69,1 milijardu dolara, čime bi se de facto spojile dvije najveće kompanije u Saudijskoj Arabiji, javlja Hina.

Saudi Aramco planira da finansira tu transakciju izdanjem obveznica pa su prvi put od nacionalizacije, sprovedene prije više od 40 godina, omogućili uvid u svoje poslovne knjige agencijama Fitch i Moody’s.

Agencija Fitch ocijenila je kreditnu sposobnost kompanije ocjenom ‘A+’, nivo ispod najviše investicione kategorije, uz obrazloženje da većinu zarade kompanije preuzima vlada Saudijske Arabije, koja njome finansira oko 70 posto projektovanih državnih prihoda ukupnog iznosa 260 milijardi dolara.

Kada bi kompanija bila nezavisna od države, ocjena bi bila ‘AA+’ s obzirom na finansije, ogromne rezerve ugljovodonika i niske troškove proizvodnje, i bila bi izjednačena s onom drugih međunarodnih naftnih kompanija, napominju u Fitchu.

U Aramcu procjenjuju dokazane rezerve nafte na 227 milijardi barela, a ukupne rezerve ugljovodonika na 257 milijardi barela ekvivalenta nafte, što bi odgovaralo vijeku trajanja rezervi od 52 godine, konstatuju u agenciji, zaključujući da su rezerve solidne mjereno međunarodnim standardima.

Inače, Saudi Aramco bila je najprofitabilnija kompanija na svijetu u 2018. godini, prenosi Investitor.