Oporavak njemačkih industrijskih narudžbi u januaru

0

Narudžbe njemačkoj industriji ponovo su porasle u januaru, nakon snažnog pada na kraju 2020. godine, poduprte oporavkom inozemne potražnje, pokazali su u petak podaci državnog statističkog ureda.

Industrijske su narudžbe u prvom ovogodišnjem mjesecu porasle za 1,4 posto u odnosu na mjesec ranije kada su prema revidiranom podatku Destatisa pale za 2,2 posto.

Njihov rast na početku godine odražava oporavak inozemne potražnje, koja je poskočila 4,2 posto u odnosu na decembar, uz gotovo podjednako snažan priljev narudžbi iz partnera u eurozoni i ‘trećih’ zemalja.

Domaća je pak potražnja snažno oslabila, za 2,6 posto u usporedbi s decembrom 2020. godine kada je smanjena 0,9 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

“Nove narudžbe u prerađivačkoj industriji ponovo su u januaru bilježile uzlazni trend, prekoračivši iznova za jasnih šest posto pretpandemijski nivo iz četvrtog tromjesečja 2019. godine”, istaknulo je u saopćenju ministarstvo privrede i energetike.

Automobilski i sektor proizvodnje strojeva bilježili su rast narudžbi za 2,3 odnosno 3,4 posto, ističu u ministarstvu.

Ako se isključe velike narudžbe, realne nove narudžbe tvornicama u najvećoj evropskoj ekonomiji uvećane su 2,8 posto u odnosu na decembar.

Na godišnjem nivou narudžbe su u januaru porasle za 2,5 posto, znatno sporije u odnosu na 6,1-postotni rast u zadnjem prošlogodišnjem mjesecu.

Hina