Naredni Renault Captur stiže 2025. godine

0

Nova, treća generacija Captura trebalo bi da se nađe na tržištu kroz tri godine.

Prva iteracija Renaultovog krosovera iz B segmenta postigla je ogroman uspjeh na tržištu, ali nasljednik nije uspio da održi taj tempo prodaje, iako je i dalje jedan od lidera u svojoj klasi na evropskom tlu. Elektrifikacija koju forsiraju evropske birokrate tjera brendove na promjene planova, tako će Renault pod rukovodstvom Luke de Mea u narednim godinama plasirati niz hibridnih i električnih vozila.

Jedan od temeljno elektrifikovanih modela biće i sljedeći Captur, koji će se u potpunosti oprostiti od samostalnih SUS motora. Dakle, ovaj SUV biće dostupan isključivo kao hibrid (klasični i priključni), ali će postojati i EV izdanje.

Očekuje se da će Renault u međuvremenu značajno poboljšati performanse njegovih hibridnih sklopova, prije svega po pitanju efikasnosti, odnosno da se ostvari što manja potrošnja benzina, ali i da se uveća domet uz upotrebu električne energije (tamo gdje je to moguće). Tako bi hibridni Captur 3 trebalo da stigne na tržište 2025. godine, a godinu dana nakon toga bi se pojavila i potpuno električna varijanta.

To izdanje će najvjerovatnije biti postavljeno na CMF-B EV platformu, odnosno prilagođenu arhitekturu za EV četvorotočkaše. Istu bazu koristi i nedavno predstavljeni električni Megane, tako da nije riječ o nekom novitetu. Franački automobilski novinari vjeruju da će Renault ponuditi dvije verzije električnog Captura, slabija će imati jedan elektromotor od 130 ks, a snažnija će računati na 160 “konja”. Ovakav krosover trebalo bi da koristi bateriju od 60 kWh, što bi trebalo da mu obezbijedi rejon kretanja od 450 km.

Što se tiče dizajna, sigurno je da će se naredni Captur u mnogome ugledati na već pomenuti Megane E-Tech, koji je bio inspiracija i za model Austral koji je debitovao juče. Renault će navodno zadržati kliznu zadnju klupu, jer je to nešto što su kupci naročito hvalili kod aktuelnog i prethodnog izdanja.

Kada je riječ o cijeni, zaboravite na bilo kakve pristupačne varijante Captura. Francuzi očekuju da će najjeftiniji klasični hibrid stajati nevjerovatnih 29.000 evra, dok će električna verzija najvjerovatnije koštati oko 36.000 evra, prenosi AutoRepublika.