Musk je danas postao vjerovatno najbogatija osoba koja je ikad hodala planetom

0

Dionice kompanije Tesla porasle su u ponedjeljak nakon što je Hertz najavio planove za kupovinu 100.000 električnih vozila (uglavnom limuzina Model 3) za svoju flotu automobila za iznajmljivanje, povećavši bogatstvo investitora i izvršnog direktora Elona Muska za 25,6 milijardi dolara u odnosu na petak.

Njegova neto vrijednost popela se danas na nevjerovatnih 255,2 milijarde dolara, procjenjuje Forbes – što ga čini bogatijim nego ikada, a vjerovatno i najbogatijom osobom koja je ikada hodala planetom.

On je bogatiji od bilo kojeg milijardera koji se ikada nalazio na Forbesovoj listi: Musk vrijedi više od suosnivača Googlea Larrya Pagea (6. na listi najbogatijih) i izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga (7. na listi najbogatijih) zajedno.

Za veći dio svog bogatstva, Musk može zahvaliti svom udjelu od 21% u Tesli, koju je pomogao pokrenuti, prvo kao investitor, prije skoro dvije decenije.

U ponedjeljak je Teslina tržišna kapitalizacija po prvi put premašila 1 bilion dolara; dionice su zatvorene na 1.024,86 dolara po komadu, što je porast od 12,6% u jednom danu.

Musk također ima udio u privatnoj raketnoj kompaniji SpaceX, za koju kaže da bi mogla pokušati svoje prvo lansiranje u orbitu sljedećeg mjeseca. Investitori su vrijednost kompanije nedavno procijenili na 74 milijarde dolara, nakon februarske runde finansiranja.

Musk je pretekao Jeffa Bezosa i postao najbogatija osoba na svijetu u septembru i od tada se više nije osvrnuo.

Hertzov ugovor predstavlja najveću narudžbu električnih vozila ikada, a Tesli će donijeti oko 4,2 milijarde dolara prihoda, navodi Bloomberg. 

D. Hadžić