Najveća narudžba električnih vozila ikada: Samo jedna kompanija naručila 100.000 „Tesla“ automobila

0

Kompanija Hertz, koja se bavi iznamljivanjem vozila, saopštila je danas da je naručila 100.000 automobila „Tesla“ s rokom isporuke do kraja 2022. godine, jer investira u formiranje najveće flote električnih vozila za iznajmljivanje u Sjevernoj Americi.

Ova vijest je vinula akcije „Tesle“ za 4,0 posto na 946,32 dolara po komadu, na trgovanju prije oglašavanja zvona za početak rada Njujorške berze, prenosi Reuters.

Hertz je prošle godine podnio zahtjev za zaštitu od bankrota zbog pada potražnje za putovanjima tokom vrhunca pandemije, a pregovori sa povjeriocima nisu rezultirali ublažavanjem problema no kompaniju je od propasti spasila grupa investitora.

Analitičari kažu da je narudžba 100.000 Teslinih vozila najveća narudžba električnih vozila ikad napravljena obzirom na cijenu od 4,2 milijarde dolara, piše Forbes.

Kompanija Hertz je u saopćenju navela da će mušterije moći iznajmljivati Teslin Model 3 od početka novembra te kako će ovom narudžbom više od 20 posto flote činiti električni automobili.

D. Hadžić