Mostar: Djevojka (30) se ubila zbog neimaštine

0

Stanare Splitske ulice na broju 76 u Mostaru danas je šokirala vijest da se njihova 30-godišnja komšinica S. M. ubila tokom noći.

Tridesetogodišnjakinju je mrtvu pronašla njena majka Senka Merdžo.

– Krenula sam jutros u pekaru po hljeb i ušla sam u sobu da uzmem jaknu. I ugledala sam je kako leži na podu, nepomična sa kesom na glavi – počinje strašnu priču Senka Merdžo.

Nekako se uspjela sabrati i u momentu joj povući kesu sa glave da vidi da li diše. Nažalost, njena kćerka je već bila mrtva.

– Posljednjih dana na njoj nisam primijetila ništa sumnjivo što bi ukazivalo na to da bi se ovako nešto moglo uopće dogoditi – priča Senka, dodavši kako je njena kćerka uvijek bila tiha i povučena.

Posljednjih mjeseci je, priča Merdžo, stalno sa sobom nosila očevu sliku koji je umro prije šest godina i stalno je govorila kako je njemu sada sigurno bolje.

Majka smatra da je njenu kćerku na ovaj tragičan potez natjeralo siromaštvo u kojem su živjele i iz kojeg nije vidjela izlaza. Stan u kojem su živjele je bio alternativni smještaj, a S. M. je unatoč završenom Ekonomskom fakultetu sa 4,3 prosjekom bila bez posla.

U Zavodu za zapošljavanje je bila punih šest godina, čekajući bolje sutra, i nije ga dočekala. Živjele su od majkine skromne plaće. Unatoč patnji zbog neimaštine, kroz koju su prolazile, ovako nešto nije mogla ni naslutiti.

– Jučer se ponašala normalno kao i uvijek. Sinoć sam zaspala prije nje i kada je to uradila, ne znam. Ostala je budna iza mene. Jutros je nađem mrtvu. Brojna su pitanja na koje odgovora nema, ni pismo nije ostavila niti bilo kakvu poruku – ističe majka.

Shrvana bolom, vraća film unazad i prisjeća se da je nedavno po dolasku sa posla zatekla S. M. sa posjekotinom na ruci.

– Pokušala je prerezati vene, ali nije uspjela hvala Bogu. Nisam očekivala da bi opet mogla dići ruku na sebe – priča Senka.

S obzirom na to da Senka nema nikoga svog u Mostaru, jer je rodom iz Hrvatske, sa svojom skromnom plaćom nije u stanju ni dostojanstveno sahraniti kćer. Stoga bi pomoć dobrih ljudi ovoj usamljenoj majci bila prijeko potreba, da uspije svoju kćer sahraniti dostojansveno kako je i živjela.

Tužilac Kantonalnog tužilaštva HNK koji vodi istragu kaže da je urađen uviđaj, te da se prikupljaju svi potrebni dokazi.Naređena je obdukcija nakon koje će biti poznato da li je zaista u pitanju samoubistvu ili nešto drugo.

(Faktor)