Mate Rimac – od garaže do milijarde kuna u manje od 10 godina

0

Mate Rimac počeo se baviti električnim automobilima 2009. godine. Krenuo je iz garaže, a danas, manje od deset godina kasnije, njegova kompanija ima preko 400 zaposlenih iz cijelog svijeta, a jedan od investitora mu je Porsche. Rimac je rođen u Livnu, BiH, a živi i radi u Hrvatskoj. Njegova kompanija danas vrijedi oko milijardu kuna (oko 260 miliona KM).

U priču s električnim automobilima Rimac je krenuo preradom starog BMW-a u električni automobil s kojim je želio – i uspio – pobjeđivati benzinske konkurente.

Sam Rimac, naravno, odbija svaku pomisao na bilo kakav iznenadni uspjeh, pa je tako prije šest mjeseci na svom Facebooku objavio snimku prve testne vožnje preuređenog BMW-a, prenosi Index.

Priča je krenula sa starim BMW-om

– Prva testna vožnja prije 8 godina. Sagrađen u sićušnoj garaži bez grijanja za vrijeme smrzavajuće zime. Naravno da je bio drift. Toliko o „iznenadnom“ uspjehu – prošlo je gotovo desetljeće. Ali, još uvijek je dug put – napisao je tada Rimac.

Cijela priča je počela kada je Rimcu nakon napornog dana na trkaćoj stazi “krepao” motor. Većina drugih vozača bi u tom trenutku stavila novi motor ili prodala automobil u dijelovima, no to nije bio slučaj kod Rimca.

– Izvadio sam motor iz automobila, pogledao prazan prostor ispod haube i razmišljao šta unutra staviti – kazao je Rimac pa dodao da mu je tada sinula ideja da napravi električni trkaći automobil.

Iako je početna verzija tog BMW-a bila izrađena od kupljenih komponenti s kojima je pretvoren u električni automobil, Rimac nije bio zadovoljan njihovim performansama te je počeo izrađivati vlastite, pa je ubrzo sve ugrađeno u taj automobil bilo Rimčev proizvod.

Već 2011. godine njegov prvi superautomobil Concept_One imao je svjetsku premijeru na najvećem svjetskom sajmu automobila u Frankfurtu. Concept_One postaje najbrži električni automobil na svijetu.

Rimac je pokazao da je to što rade zaista ozbiljno, što je privuklo i investitore. Tokom 2014. godine u Rimac Automobile ušla su tri strana investitora, i prema nekim procjenama kompanija je već tada vrijedila oko 500 milijuna kuna.

Rimac danas ima zaposlenike iz raznih dijelova svijeta, mahom vrhunske inženjere, a 2015. godine prešao je brojku od 100 zaposlenih. Danas u kompaniji radi više od 400 ljudi, a s obzirom na smjer u kojem se kreću, nesumnjivo je da će njihov broj rasti i dalje.

C_Two – električna zvijer koja je oduševila svijet

Nakon više godina razvoja i nekoliko proizvedenih prototipova, Rimac je 2016. predstavio proizvodnu verziju svog električnog bolida, s poboljšanim performansama i tehnologijom u odnosu na prethodne.

Ove godine na sajmu u Ženevi Rimac je predstavio svoj novi automobil C_Two. Radi se o automobilu kojem do brzine 300 km/h treba 11,8 sekundi, a maksimalna brzina mu je 412 km/h, što ga stavlja u red najbržih električnih automobila na svijetu, ali i automobila uopće.

Nakon ulaska Porschea vrijede više od milijardu kuna

Potvrda da Rimac Automobili zaista imaju budućnost stigla je ove sedmice objavom da je Porsche odlučio preuzeti 10 posto kompanije.

Saradnja s Porscheom Rimcu bi mogla omogućiti ono što planira postati – značajan dobavljač velikim proizvođačima automobila.

Kako je objavio i sam Mate Rimac, Porsche je dio grupacije VW, koja je najveći proizvođač automobila na svijetu, te bi ova saradnja za njih mogla imati niz pogodnosti.

Objavio je i da Rimac Automobili sada vrijede više od milijardu kuna, a da bi mogli dobiti i nove investitore, čime bi se ta vrijednost višestruko povećala.

Index.hr