Porsche kupio udio u Rimac Automobilima

0

Njemački Porsche kupio je manjinski 10-postotni udio u firmi Mate Rimca, koja proizvodi električne automobile – Rimac automobili, javili su hrvatski mediji. 

Mate Rimac, podsjetimo, rodio se je 1988. godine u Livnu, BiH, i vlasnik je jedne od najperspektivnijih hrvatskih kompanija. 

Porsche je zainteresiran za partnerstvo s Rimcem na razvoju budućih elektro-automobila, piše Cnet. Iako Porsche razvija vlastiti električni automobil, Taycan, proizvođač se nada da će naučiti od Rimac automobila. Nije još jasno šta će točno uključiti partnerstvo, ali i Porsche i Rimac zainteresirani su za dijeljenje tehnologije.

“Smatramo da su Rimčeve ideje i pristup veoma obećavajući, pa se stoga nadamo suradnji s firmom u obliku razvojnog partnerstva”, izjavio je Lutz Meschke, član uprave zadužen za financije i informatiku firme Porsche. 

Prošle je godine Rimac prodao 19 postotni udio Camel grupi, najvećem azijskom proizvođaču baterija za 30 miliona eura.

Rimac trenutno zapošljava oko 400 ljudi i usredotočen je na razvoj visokonaponskih baterija i električnih pogonskih sustava, kao i na super-automobile u malim serijama. Firmu je osnovao 2009. godine Mate Rimac. Njegov najnoviji automobil, C Two, ima četiri elektromotora i 1.914 konjskih snaga. Rimac automobili imaju i podružnicu Greyp Bikes koja proizvodi električne bicikle.

“U manje od 10 godina, Rimac je izgradio svoju firmu od početnika iz garaže do proizvođača jednih od najegzotičnijih sportskih automobila na svijetu”, piše Autoblog. 

“Sada Porsche želi komadić magije Rimčevih električnih automobila”, zaključuje TechCrunch.