Košarac: Odobrene kvote za đubrivo

0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da je jučer Vijeće ministara donijelo odluku da se odobre kvote u iznosu od 100.000 tona vještačkog i mineralnog đubriva za uvoz sa tržišta trećih zemalja sa smanjenom carinskom stopom sa pet posto na nula odsto.

On je istakao da je to rezultat napora entitetskih struktura u definisanju neophodne količine i sadržaja i strukture neophodnog đubriva za poljoprivrednike, prenosi Srna.

– Cijenimo da je to dobra mjera koja će trajati do 31. decembra i na tragu je zaključaka koje smo imali na svim sastancima entitetskih ministara i predsjedavajućeg  Vijeća ministara sa premijerima oba entiteta – rekao je Košarac novinarima.

On je naveo da u ponedjeljak očekuje konkretne informacije u vezi sa nabavkom 50.000 tona mineralnih đubriva iz Turske koja je obezbijeđena intervencijom srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika tokom razgovora sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom.

– Procjenjujemo da ćemo već tokom iduće sedmice imati jasno definisane procedure s obzirom na to da sa Turskom imamo ugovor o slobodnoj trgovini i da se Turska u skladu sa tim ugovorom obavezuje da donese odluku o izvoznim kvotama i taj iznos je takođe 50.000 tona – rekao je Košarac.

On je dodao da su tu strukturu sačinila dva ministra u entitetskim ministarstvima cijeneći da stanje u poljoprivredi najbolje razumiju entitetska ministarstva čija je to nadležnost.

– Smatram da su to dobre mjere s obzirom na činjenicu da je došlo do poskupljenja energenata, do nestašice i povećanja cijene mineralnih đubriva na tržištu Evropske unije /EU/ i svih kao rezultat napora vlada Republike Srpske i Federacije BiH u ovom kontekstu smo donijeli adekvatne politike u interesu poljoprivrednika kako Srpske, tako i Federacije BiH – rekao je Košarac.