Kompanija iz Dubaija prodaje nepostojeće vile u BiH, novac traži unaprijed!

0

Kompanija Green Valley Real Estate iz Dubaija tvrdi da je u toku izgradnja njenih luksuzih naselja u Vogošći kraj Sarajeva i već je počela s prodajom vila i stanova, i to po cijeni od 200.000 KM pa naviše, a od kupaca traži 20 posto novca unaprijed, otkriva portal BiznisInfo.

Kako smo otkrili, ova kompanija ne samo da nije počela izgradnju tri luksuzna naselja sa nekoliko stotina vila, već se nikad nije ni obraćala općini Vogošća.

Istovremeno, na svojoj internet stranici, na društvenim mrežama, na drugim portalima i medijima te na bilbordima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nudi na prodaju kuće u Vogošći po cijeni od 397.000 dirhama (oko 200.000 KM) pa naviše.

Podsjetimo, ova kompanija je u martu ove godine najavila izgradnju luksuznog naselja Green Valley City u Vogošći na 73.000 kvadratnih metara, sa 106 vila i 224 apartmana, te brojnim drugim objektima i sadržajima. Tada ja najavljen još jedan projekt – Martyrs.

bilbord

 

Nakon toga, kompanija u oktobru najavljuje izgradnju još jednog luksuznog naselja nazvanog Salam City u Donjoj Vogošći, i to na 134.000 kvadratnih metara. Rečeno je da će on sadržavati 300 luksuznih vila, hotele, ugostiteljske objekte, otvoreni bazen, terene za košarku i tenis, restorane, kafiće, supermarket, džamiju.

Obje najave su objavljene kao udarne vijesti u BiH. No, do danas ne samo da nije počela gradnja, već predstavnici ove firme nikad nisu ni kontaktirali općinu Vogošća.

Kompanija Green Valley nije se obraćala Općini Vogošća niti pismom namjere o izgradnji naselja na području Općine Vogošća, niti zahtjevima za izdavanje urbanističkih saglasnosti i odobrenja za građenje objekata na području Općine Vogošća“, rečeno je za BiznisInfo iz ove sarajevske općine.

BiznisInfo je uputio prije pet dana dopis ovoj kompaniji u Dubai, s obzirom da u BiH nemaju nikakav kontakt niti predstavništvo. Upitali smo ih kako su mogli odrediti lokaciju, veličinu i sadržaj naselja bez kontakta s općinom; zašto nude na prodaju kuće za koje ne postoji nikakva garancija da će ikada biti sagrađene, te koliko su dosad prodali kuća. No, odgovor nismo dobili.   

Kako smo rekli, od kupaca se traži 20 posto novca unaprijed (što je minimalno 40.000 KM, za najjeftnije kuće), dok se ostatak isplaćuje u mjesečnim ratama u narednih pet godina. Cijene kuća kreću se i do 260.000 KM, dok su stanovi znatno jeftiniji. 

Obećava se isporuka kuća u roku od tri godine, što je nemoguće. Čak i da imaju ozbiljne namjere, te da se danas obrate općini, nekoliko godina bi prošlo samo na izradu planske dokumentacije, dobijanje dozvola, otkup zemljišta itd, a o gradnji više stotina vila i drugih sadržaja da ne govorimo.

Osim toga, ova kompanija je na svom profilu na društvenoj mreži Instagram objavila fotografiju navodnog gradilišta Green Valley Cityja u Vogošći! (Fotografija ispod).

green-valley-instagram

Kliknite na fotografiju da odete na original

Na fotografiji se vide livada, bager, jedan radnik, te tabla na kojoj piše da je riječ o gradilištu Green Valley Cityja u Bosni, kao i skica budućeg grada.

Tabla je djelimično skrivena skelom. Uz fotografiju je također na arapskom jeziku napisano da je riječ o gradilištu Green Valley Cityja u Bosni.

Stoga postoje samo dvije mogućnosti: ili ova kompanija gradi bez znanja općine ili je fotografija fabricirana kako bi se obmanuli potencijalni kupci.

Na kraju, treba istaći i činjenicu da, čak i kada bi se ovi gradovi napravili, kupci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata opet bi bili prevareni, s obzirom da oni po našim zakonima ne mogu biti vlasnici nekretnina u BiH.

Pogledajte i video prezentaciju Green Valley Cityja.