Kina slučajeve Covid-19 računa potpuno drugačije od ostatka svijeta

0

Širom svijeta, ako je neko testiran pozitivno na COVID-19, to se računa kao potvrđen slučaj. Ali, u Kini to nije tako. Službeni dokumenti pokazuju da Kina ne računa asimptomatske nosioce virusa u ukupnom broju potvrđenih slučajeva, a Zapad je za tu kinesku praksu saznao tek prije nekoliko dana.

Ta praksa nije u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i mijenja kineske podatke na koje su se epidemiolozi oslanjali kako bi modelirali kako se virus širi.

Kina je nekoliko puta ranije promijenila kriterije za praćenje infekcija. U januaru, kada se infekcija počela eksponencijalno širiti, Kineska zdravstvena komisija odlučila je da se osobe bez simptoma ne trebaju uključiti u broj potvrđenih slučajeva.

Ovaj pristup stavlja Kinu u sukob s uputama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Dr. Huang Yanzhong, iz Vijeća za vanjske odnose (CFR), rekao je da nije čuo za nijednu drugu vladu koja koristi iste kriterije za potvrđene slučajeve kao Kina.

Do prije nekoliko dana, doktori na zapadu nisu znali da asimptomatski slučajevi nisu bili uključeni u statistiku zaraženih u Kini.  

Broj poznatih asimptomatskih slučajeva u Kini je tajna. Pozivajući se na neobjavljene službene dokumente, South China Morning Post nedavno je objavio da bi asimptomatski bolesnici, odnosno „tihi prevoznici“, mogli činiti trećinu onih koji su testirani pozitivno.

Ono što također ostaje nejasno je koliko je asimptomatskih slučajeva ostalo nedijagnosticirano.

Istraživači sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u Huazhongu procijenili su da asimptomatski slučajevi mogu predstavljati 30 do 60 posto svih infekcija.

Iako priznaju da su asimptomatske infekcije potencijalni razlog za zabrinutost i za prenos, Kina smatra da ti slučajevi nisu problem. Naglašavaju da se “tihi prevoznici” drže u centraliziranom karantinu 14 dana i promatraju hoće li razviti simptome.