Prekinut tranzit ruskog gasa za Mađarsku preko Ukrajine

0

Tranzit gasa preko Ukrajine u Mađarsku potpuno je prekinut u nedjelju, saopštio je operator za mađarski gasni tranzitni sistem.

Tranzit preko Ukrajine u petak kada je Gasprom započeo isporuke mađarskim potrošačima preko Turskog toka, nije se potpuno prekidao, kako je saopštila ukrajinska strana, već je smanjen skoro četiri puta, a u subotu – još za polovinu, slijedi iz podataka Operatora za gasni tranzitni sistem Ukrajine, prenosi Sputnjik.

Ukrajinski operator saopštio je u petak da je „Gasprom“ obustavio tranzit gasa u Mađarsku preko ukrajinske teritorije, otpočevši isporuke mađarskim potrošačima preko „Turskog toka“ kroz Bugarsku i Srbiju u okviru novih sporazuma postignutih krajem septembra.

Pri tome, kapaciteti za ulazak u Mađarsku, koji su dogovoreni sa Gaspromom za cijelu gasnu godinu (od 1. oktobra 2021. do 30. septembra 2022. godine), iznose 24,6 miliona kubnih metara dnevno.

Međutim, prema informacijama na sajtu operatora, pumpanje gasa kroz punkt “Beregovo“ na granici Ukrajine sa Mađarskom nije prestalo tog dana i iznosilo je 4,823 miliona kubnih metara. Istovremeno, još 30. septembra pumpanje je bilo 3,8 puta veće – 18,528 miliona kubnih metara.

U subotu tranzit se još smanjio (dva puta u odnosu na petak) na 2,31 miliona kubnih metara.

Prema podacima mađarskog operatora FGSZ, u nedjelju nije bilo tranzita gasa preko Ukrajine za Mađarsku na punktu “Beregovo“.

Podaci “Operatora za gasni tranzitni sistem Ukrajine“ za nedjelju još nisu dostupni, prenijela je agencija Tanjug.